Да се борим или да го приемем?

Да се борим или да го приемем?

Повече от 60% от американците страдат от различни форми на стрес, свързани с тяхното бъдеще, работа и финансово състояние, сочи нов доклад на Американската психиатрична асоциация (АПА).

Макар че всеки един от нас има не малко неща в живота, за които да мисли и да се притеснява, стресът и безпокойството не винаги са нещо отрицателно. В доклада на АПА се пояснява, че стресът е от ключово значение на основни психически и социални функции. Той ни кара да внимаваме, когато ни грози някаква опасност или когато трябва да вземаме важни решения.

Възможно ли е да сме станали прекалено чувствителни на тема стрес и да преписваме на тази емоция твърде много негативи, които тя не заслужава?  Ето няколко причини да приемете стреса във вашия живот като нещо конструктивно и полезно:

1. Стресът е знак, че ви пука

Стресът демонстрира вашата ангажираност към работата, с която се занимавате. Дори ораторът, който редовно се изправя пред публика, би признал, че изпитва определени притеснения преди всяко излизане на подиума. Това не е слабост, а знак, че той не иска да разочарова своята публика и че се старае да даде най-доброто от себе си. Няма как да кажете, че това е нещо лошо.

2. Стресът е знак за свързаност

Стресът е индикатор за съществуване на искрена и стабилна връзка с другите. Ние не работим във вакуум. Самотният писател работи с мисълта за това какво би се харесало на неговите читатели, докато независимият графичен дизайнер създава специфичен проект за конкретен клиент. Няма нищо лошо в това да позволите на здравословна доза външен натиск да ви тласне към това да бъдете най-доброто си Аз. Напрежение, което идва от стремежа към успех, показва, че ние сме част от по-голяма общност и че осъзнаваме нашата роля в нея и стойността, която има труда ни. Ако работата ни нямаше никакво значение, нямаше да имаме причина за тревоги.

3. Стресът е знак, че се нуждаете от промяна

Понякога стресът действа като аларма, която ни казва, че е време да направим промяна. Когато нещата не вървят, човек започва да мисли за алтернативи. Фиксираният начин на мислене ни кара да прехвърляме вината за всички несполуки в нашия живот на околните и на обстоятелствата. Начинът на мислене, ориентиран към растеж, от друга страна ни вдъхновява да поемаме отговорност за собствените си решения и да вземаме инициативата за постигането на промяна в нашия живо в собствените си ръце. В някои случаи стресът може да бъде онзи катализатор, от който се нуждаем, за да направим първата крачка към промяната.

4. Стресът е знак, че се нуждаете от нови предизвикателства

Липсата на външни стимули също създава стрес. Ние се нуждаем от постоянни психологически и физически предизвикателства, които да ни държат ангажирани с това, с което се занимаваме. В нашата природа е с времето да привикваме към обстоятелствата и средата, които ни заобикалят. Това допринася за ефективното общуване с околните и боравене с нещата от нашия живот, но същевременно с това липсата на нови преживявания носи със себе си скука и отегчение.

Както пише  когнитивния психолог и автор на книгата „Умното мислене“ Арт Маркман, съществува определено равнище на стрес, при което ползите са повече от вредите. Когато човек подмине тази граница, в живота му започват да се трупат негативни ефекти.

За това е важно да се отбележи, че казаното дотук не означава, че трябва да игнорирате напълно стреса и тревожността. Има момент, в който стресът става хроничен и се превръща в сериозна пречка пред щастливия живот. Ако не бъде контролиран, той може да доведе до изтощение и бърнаут. Научете се да използвате стреса като мотиватор, който ви тласка да бъдете по-добри.

...........

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами
Страховете от рецесия завладяха световните борси*