Да се борим или да го приемем?

Да се борим или да го приемем?

Повече от 60% от американците страдат от различни форми на стрес, свързани с тяхното бъдеще, работа и финансово състояние, сочи нов доклад на Американската психиатрична асоциация (АПА).

Макар че всеки един от нас има не малко неща в живота, за които да мисли и да се притеснява, стресът и безпокойството не винаги са нещо отрицателно. В доклада на АПА се пояснява, че стресът е от ключово значение на основни психически и социални функции. Той ни кара да внимаваме, когато ни грози някаква опасност или когато трябва да вземаме важни решения.

Възможно ли е да сме станали прекалено чувствителни на тема стрес и да преписваме на тази емоция твърде много негативи, които тя не заслужава?  Ето няколко причини да приемете стреса във вашия живот като нещо конструктивно и полезно:

1. Стресът е знак, че ви пука

Стресът демонстрира вашата ангажираност към работата, с която се занимавате. Дори ораторът, който редовно се изправя пред публика, би признал, че изпитва определени притеснения преди всяко излизане на подиума. Това не е слабост, а знак, че той не иска да разочарова своята публика и че се старае да даде най-доброто от себе си. Няма как да кажете, че това е нещо лошо.

2. Стресът е знак за свързаност

Стресът е индикатор за съществуване на искрена и стабилна връзка с другите. Ние не работим във вакуум. Самотният писател работи с мисълта за това какво би се харесало на неговите читатели, докато независимият графичен дизайнер създава специфичен проект за конкретен клиент. Няма нищо лошо в това да позволите на здравословна доза външен натиск да ви тласне към това да бъдете най-доброто си Аз. Напрежение, което идва от стремежа към успех, показва, че ние сме част от по-голяма общност и че осъзнаваме нашата роля в нея и стойността, която има труда ни. Ако работата ни нямаше никакво значение, нямаше да имаме причина за тревоги.

3. Стресът е знак, че се нуждаете от промяна

Понякога стресът действа като аларма, която ни казва, че е време да направим промяна. Когато нещата не вървят, човек започва да мисли за алтернативи. Фиксираният начин на мислене ни кара да прехвърляме вината за всички несполуки в нашия живот на околните и на обстоятелствата. Начинът на мислене, ориентиран към растеж, от друга страна ни вдъхновява да поемаме отговорност за собствените си решения и да вземаме инициативата за постигането на промяна в нашия живо в собствените си ръце. В някои случаи стресът може да бъде онзи катализатор, от който се нуждаем, за да направим първата крачка към промяната.

4. Стресът е знак, че се нуждаете от нови предизвикателства

Липсата на външни стимули също създава стрес. Ние се нуждаем от постоянни психологически и физически предизвикателства, които да ни държат ангажирани с това, с което се занимаваме. В нашата природа е с времето да привикваме към обстоятелствата и средата, които ни заобикалят. Това допринася за ефективното общуване с околните и боравене с нещата от нашия живот, но същевременно с това липсата на нови преживявания носи със себе си скука и отегчение.

Както пише  когнитивния психолог и автор на книгата „Умното мислене“ Арт Маркман, съществува определено равнище на стрес, при което ползите са повече от вредите. Когато човек подмине тази граница, в живота му започват да се трупат негативни ефекти.

За това е важно да се отбележи, че казаното дотук не означава, че трябва да игнорирате напълно стреса и тревожността. Има момент, в който стресът става хроничен и се превръща в сериозна пречка пред щастливия живот. Ако не бъде контролиран, той може да доведе до изтощение и бърнаут. Научете се да използвате стреса като мотиватор, който ви тласка да бъдете по-добри.

...........

Трейси Брауър, автор на Bring Work to Life by Bringing Life to Work: A Guide for Leaders and Organizations, за FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ