Първата стъпка към новите идеи

Първата стъпка към новите идеи

Първата стъпка към новите идеи

Едно от най-големите предизвикателства пред предприемачите и иноваторите в бизнеса често се разглежда като едно от най-големите им предимства. Техните познания за начина, по който работи дадена индустрия, за продуктите и услугите, които са били успешни в миналото и за най-продуктивните модели и канали на комуникация, изглеждат изключително полезни на пръв поглед. Въпреки това, когато говорим за нововъведения и иновации, знанията за миналото не се гаранция за бъдещ успех.

Всъщност имаме основания да вярваме, че дълбоките познания за даден продукт или индустрия могат да доведат до късогледство и изоставане от конкуренцията, която се фокусира върху нуждите на новите пазари и се възползва от последните методи и инструменти в индустрията.  

Когато става въпрос за иновация, има три неща, на които трябва да обърнете специално внимание:

1. Правите едно и също нещо отново и отново

Както е казал Алберт Айнщайн: „Лудост: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.” Много иноватори попадат в този капан, като се опитват да създадат нещо ново, следвайки доказани с времето формули, продукти, пазари и бизнес модели. Истината е, че за да направите нещо иновативно, не може да се осланяте на стари познания, инструменти и разбирания за пазарите.

Ако искате да бъдете иноватори, трябва да сте готови да приемете нов начин на мислене, нови средства за работа и нови перспективи. Пренебрегването на старите познания може да бъде трудно и дори опасно, но няма как да постигнете нещо наистина революционно, ако не сте готови да се учите и да рискувате.

2. Учите се докато го правите

За да стане още по-сложно, няма как да се научите на иновативно мислене, без да правите опити за иновация. Причината толкова много предприемачи да говорят за това колко важни са неуспехите, идва от факта, че провалът е неразделна част от цикъла на откриване - опит-провал-опит-успех, който стои в основата на иновацията.

Освен новите познания и инструменти, ще имате нужда и от нова информация, опити и разбира се провали, преди да постигнете евентуален успех. За съжаление, няма пряк път към незабавен успех.

„Аз не съм се провалял. Просто открих 10 000 начина, по които нещо не може да стане.“, е казал великият изобретател Томас Едисон, преди да създаде първата електрическа крушка. Въпреки всички неуспехи, той е продължил да работи, да експериментира и да се учи, докато един ден не стигнал до една от най-значимите иновации в човешката история.  

3. Какво искате да научите или да промените?

Преди да поемете по пътя на иновацията, трябва да си зададете следните въпроси:

Какво искам да науча?

Какво искам да променя?

Кои познания и опити съм готов да пренебрегна?

Какви открития искам да направя?

Хората, които се придържат към съществуващите пазарни перспективи, бизнес модели и разбирания за нуждите на клиентите, могат да постигнат само частична промяна, с която просто надграждат върху старата формула.  Не си губете времето с опити да направите иновации, ако не желаете да приемете новото мислене, новите инструменти и идеята, че понякога трябва да се проваляте, за да може след това  да успеете.

Джефри Филипс, автор на Relentless Innovation: What Works, What Doesn’t--And What That Means For Your Business, за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ