Лидерските умения за успех в едно несигурно бъдеще

Лидерските умения за успех в едно несигурно бъдеще

Лидерските умения за успех в едно несигурно бъдеще

Благодарение на климатичната криза, глобализацията и напредващите технологии светът става все по-малко предсказуем и по-сложен. Ако сте лидер, как трябва да се справите с това несигурно бъдеще? Никой експерт, колкото и умен да е, не може да ви каже какви изненади точно идват (въпреки че трябва да се вслушаме в онези, които ни предупреждават за рисковете и кризите, които произтичат).

Наскоро, пишейки за Insead Knowledge, изпълнителният треньор Ренита Калхорн твърди, че за да се справят с нарастващите нива на неяснота, сложност и непредсказуемост, лидерите "не могат просто да разчитат на доказаните си силни страни и да правят повече от това, в което са добри. Те трябва да разширят своя асортимент". 

Накратко, това, което ви е довело до това, което сте сега, може да не е достатъчно, за да ви държи на върха. Трябва да разработите някои нови трикове, като следните, например. 

Трептене между крайностите

Може би винаги сте се опирали на своята емоционална интелигентност и репутация. Или може би сте спечелили лидерските си позиции чрез анализ, базиран на данни. Тези умения са безценни, но в нашето несигурно бъдеще едно от тях няма да е достатъчно. Лидерите, които искат да успеят, ще се нуждаят от способността да се разменят между различни подходи, в зависимост от контекста.

Калхорн дава примера със стратег, ръководещ инициатива за устойчивост във фирма за потребителски стоки, която стартира проекта от позиция на любопитство, радикална откритост и готовност за изслушване, но по-късно преминава към вземане на решения, основани на данни.

По същия начин, по който тенисистът не може да разчита единствено на мощен сервис, обяснява Калхорн, лидерите се нуждаят от обхват, за да могат да изберат най-добрия подход, а не просто този, който им е най-удобен. 

Внимателно превключване на контекста 

Изследванията показват, че превключването на контекста или промяната между много различни видове или задачи или среди - струва значителни количества време и внимание. В едно хаотично и сложно бъдеще така или иначе това ще бъде неизбежно.

Това означава, че лидерите трябва да се научат да минимизират прекъсването на прескачането между задачите.

Полезно е, че има трикове, за да сведете до минимум ефекта от прегряване заради превключването на контекста, включително създаване на мисловна карта за това, което се опитвате да постигнете и как всеки контекст се вписва в нея, определяне на време за фокусирано мислене и дори физически променяща се среда за различни типове задачи, които да сигнализират на мозъка ви, че е време да смените нагласите.

Забавяне за ускоряването

Ускоряващата се скорост на промяната може да ви накара да почувствате, че някой бавно и неумолимо увеличава скоростта на бягащата пътека на вашия живот. Естественият отговор е да продължаваме да работим по-бързо, но Калхорн казва, че лидерите, които ще спечелят бъдещето, ще се борят с този порив, разбирайки вместо това, че понякога начинът да вървим по-бързо е да се забавим сега.

Калхорн дава за пример Брад Стивънсън, главен изпълнителен директор на Aligned Insight, който стартира нова инициатива за разнообразие и приобщаване, когато осъзнава, че големи части от компанията поставят под въпрос фундаменталната стойност на цялото. Стивънсън отделил време, за да привлече всички на борда и да се увери, че инициативата е нещо повече от обличане на витрини. Внедряването отнело по-дълго време, разбира се, но в крайна сметка всъщност компанията достигнала до целите си по-бързо. Ето защо, ако искате да успеете, овладяването на тези умения ще бъде от съществено значение. 

Източник: Джесика Стилман за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ