Зает или продуктивен?

Зает или продуктивен?

Зает или продуктивен?

В повечето периоди на деня ни сме заети с някаква дейност. Важно е обаче да осъзнаем, че има голяма разлика между това да бъдеш зает и продуктивен  и това, просто да бъде зает с нещо. В нашето съвремие е лесно да попаднем във втората категория, предвид това, че дните ни са изпълнени с безкраен поток от задачи.

„В последните години да бъдеш постоянно „зает“ се превърна в нещо, с което човек трябва да се гордее“, казва Майк Варди, създател на сайта Productivityist.

„Да бъдеш зает с нещо един вид бе прието да означава, че сте важен човек, който работи по важни задачи. Заетостта се превърна в символ на статус.“, добавя той.

Да бъдеш „зает“ обаче не означава, че си „продуктивен“. Понякога високата заетост създава парадоксална ситуация, при която се чувствате претоварени и затрупани с работа, а в същото време не постигате нищо значимо.

Както е казал американския писател и философ Хенри Дейвид Торо: „Въпросът не е в това да бъдете заети. Мравките също са заети по цял ден. Въпросът е с какво точно сте заети?“

Откъде идва проблемът с думата „зает“ ?

Да бъдеш „зает“ означава да си „ангажиран с някаква дейност“. Лошият вид заетост е този, при който извършваме някаква дейност, която нямаме интерес и желание да правим.

„Това е времето, което прекарвате в изпразването на вашата пощенска кутия, без да се интересувате от нещата, които са попаднали в нея. Времето, когато сърфирате в интернет, без да имате някаква цел. Това е разчистването на вашето бюро, без предварителен план за неговото ново подреждане.“, казва Варди.

Освен това, когато казваме, че сме заети, ние често се поставяме в самоналожена изолация. Неминуемо през деня ще ви ще има момент, в който някой ваш колега, приятел или познат ще ви попита как сте или какво правите. Ако в тези случаи имате навика да казвате, че сте „заети“, вие директно затваряте вратата пред вашия събеседник. Този отговор може да ви накара да изглеждате арогантни и снизходителни.

„Колегата ви най-вероятно ще ви отвърне с нещо от рода на: „Извинявай, не исках да ти досаждам.“ и ще се отдръпне.“, казва Варди.

Как да върнем позитивния имидж на думата „зает“?

Думата „зает“ все още може да бъде използвана в позитивна светлина, стига преди това да отговорите на въпроса на Торо – с какво точно сте зает?

„Помага ли ви дейността, с която сте ангажирани, да постигнете желания от вас напредък по един продуктивен и ефективен начин? Проверяването на електронната поща, например, не е нещо, което може да бъде описано като продуктивно оползотворяване на вашето време. Това, с което сте ангажирани, трябва да бъде нещо, което наистина искате да правите“, казва Варди

За да разберете дали сте заети с продуктивна работа или с изпълняването на безсмислени задачи, трябва да промените начина, по който се изказвате.

„Вместо да казвате: „Нямам време“, кажете „Това не ми е приоритет“. Промяната в изказа ви помага да бъдете обективни и да определите дали отделяте време на важните неща“, казва Лора Вандеркам, автор на  бестселъра „168 Hours: You Have More Time Than You Think, " (168 часа: имате повече време, отколкото си мислите).

В същия ред на мисли, когато казвате „В момента съм зает“, вие всъщност казва „Нямам време за това“. Варди съветва вместо това да използвате фраза от рода на „Вниманието ми е насочено върху…“ или „Зает съм с това и това...“

„Това открива пред вас повече възможности и ви позволява да бъдете по-конкретни. Например, може да кажете „Зает съм с завършването моята книга“ или „Зает съм с обновлението на моя сайт“. Използването на правилната фраза ви позволява да върнете смисъла и значимостта на думата „зает“, казва Варди.

Когато казвате на другите върху какво точно е насочено вашето внимание, вие давате нова тема за разговор на човека, който търси контакт с вас. Ако наистина нямате време за него, може да кажете: „Нямам време да говоря точно сега, защото имам много работа по споменатия въпрос“.

В основата на продуктивността е намирането на време, за да се огледате и да прецените, дали нещата, които правите в момента, са тези, които са наистина важни за вас. Както казва Варди: „Да бъдете „зает“ вече просто не е достатъчно“

Стефани Воза за FastCompany.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ