Технологии

Президентът на Hisense очаква глобалният недостиг на чипове да продължи още две до три години

Президентът на Hisense очаква глобалният недостиг на чипове да продължи още две до три години

Глобалният недостиг на чипове можа да продължи още две до три години. Това заяви пред Си Ен Би Си президентът на китайския производител на телевизори и домакински уреди Hisanse Джя Шаочен.

Недостигът на полупроводници засегна редица сектори – от автомобилния до този на потребителската електроника. Китайските компании, и най-вече местните производители на електрически автомобили, също изпитват големи затруднения да удовлетворят потребителското търсене.

Шаочен коментира че в тези условия цените на производство в компанията са нараснали, но като цяло бизнесът и продължава да се развива с нормално темпо.

„Hisanse произвежда домакински уреди и потребителски стоки, които се нуждаят от сравнително прости чипове. Макар че предлагането е ограничено а цената е по-висока, нашият бизнес оперира при нормално темпо“, каза той, като добави, че повечето полупроводници се внасят в Китай, където се окомплектоват крайните продукти, преди да бъдат изнесени за чужбина.

Според него ако няма „големи проблеми“ под формата на търговски конфликти, на каквито станахме свидетели през последните години между Пекин и Вашингтон, проблемът с чиповете би трябва да бъде решен в рамките на две-три години,

„Ако обаче има нови търговски и икономически санкции, трудно би могло да се даде прогноза“, добави той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ