Програмирането – достъпно и по-перспективно от всякога

Програмирането – достъпно и по-перспективно от всякога

Програмирането – достъпно и по-перспективно от всякога

В последните десет години IT секторът е един от най-чувствително растящите и развиващите се както в страната, така и по света. По последни данни на БАСКОМ, ако през 2012 година новоразкритите работни места в сферата са били малко над 1500, за 2021 година те са били близо 5500. През 2011 година броят на заетите в IT е бил малко над 12 000 души, а днес - над 46 000. Прогнозите са през 2025 година броят на заетите да нарасне до над 72 000 души. В годините на икономическа криза, предизвикана от COVID-19 пандемията, индустрията бележи подем, като това е най-бързо растящият сектор в България в момента.

Само през 2020 година 70 софтуерни компании от 14 държави са открили офиси в България. Гладът за подготвени кадри с експертни знания и умения е осезаем, а възможностите за вливане в сектора са повече от всякога.

Как се става програмист?

Пътят на програмиста е изпълнен с предизвикателства и динамично изменяща се информация, с която трябва да бъдем в крак във всеки един момент. Но всъщност, почти като с всяко нещо в живота, и при програмирането най-важни и ключови за развитие в областта са страстта и желанието. Ако със сигурност ги притежаваме, основната стъпка, която ни дели от крайната цел, е преминаването през качествено обучение, което е съобразено с нуждите на бизнеса и включва много практика – писане на код, решаване на задачи, откриване и елиминиране на проблеми.

СофтУни, още от създаването си, предлага професионални, практически-насочени обучения в сферата на програмирането, като по този начин създава мост между образованието и бизнеса, който е ключов и ценен и за двете страни – работодатели и бъдещи кадри.

За последните 8 години организацията провежда над 2 000 обучения и е създала над 70 000 часа учебно съдържание. С общност от над 300 000 курсисти, това е най-голямата образователна ИТ институция в страната. Програмата по софтуерно инженерство и отворените курсове за ИТ специалисти в СофтУни привличат хиляди хора всяка година, а най-впечатляващи са техните истории.

Историите на успех, в които ще се припознаеш

Откакто програмата за Софтуерно инженерство в СофтУни е факт, през нея са преминали военни, музиканти, икономисти и журналисти, архитекти, младежи, които все още са в гимназията, но вече знаят с какво искат да се занимават, и още много. Това само по себе си е доказателство, че програмирането вече не е недостижима реализация, а една от най-достъпните сфери за развитие, стига човек да вложи времето и усилията, които са необходими. Именно това доказва и широкият спектър от хора, които споделят успешните си истории със СофтУни:

Костадин Сейменски, Software Developer:„Завърших JS пътеката както и допълнителния курс за VueJs. Програмата на СофтУни ми се стори толкова добра и изчерпателна, че сметнах за напълно ненужно обучението ми в държавния университет и прекъснах. По това време имах голямо желание да уча програмен език и реших да запиша JavaScript пътеката. Не казвам, че висшето образование е лошо, просто според мен е крайно недостатъчно за професионално развитие. Около 2 месеца, след като бях завършил, вече имах няколко предложения за работа без дори да съм изкарал и 1 ден стаж.“

Антони Данов, Web Developer: „Научих за СофтУни от приятели, които ми го препоръчаха като водеща инициатива за софтуерно обучение в България. Причината беше, че в този момент се намирах на кръстопът, търсейки реализация като професионален музикант и сигурност за новосформираното ми семейство. Сигурност, която реших, че ще намеря в професията на Web Developer. Това, че започнах да уча в СофтУни, ми даде нова насока и страст, освен класическата музика, за която планът ми беше ясен.“

Тодор Филев, Full-Stack Developer: „Завърших УАСГ, специалност „Строителство на сгради и съоръжения“. Занимавах се с проектиране за известно време, преди да премина към софтуерното инженерство. За СофтУни разбрах от моите приятели преди няколко години, далеч от времето, в което съм си мислил да се преквалифицирам. Изборът на пътеката ми не беше случаен. Когато преглеждах Basics курсовете, попаднах на преподавателите-практици и лидери в областта. Начинът, по който обясняваха нещата, беше различен от този, който досега съм виждал. Това привлече вниманието ми и реших да се запиша. Мога да кажа, че съм направил много добър избор.“ 

Георги Караманев, Frontend Team Lead: „Моята СофтУни история започна съвършено случайно. Имам 14 години опит като журналист. В списанието, на което бях зам. -главен редактор, имахме рубрика за начинанията, които имат силата да променят обществото към по-добро, и така се озовах в СофтУни за интервю със Светлин Наков.

Наков ми разказа за начинанието подробно и с типичния му хъс, спомена безплатните курсове, в които човек може да се докосне до най-най-базовите правила на програмирането и да види дали му е интересно. Е, оказа се дори, че ми се получава. Стана ми толкова интересно, че година и половина по-късно започнах първата си работа като front-end програмист. А днес, 4 години след това, вече имам над 30 сертификата от СофУни, още десетина от SoftUni Digital и SoftUni Creative.“

Всички тези успешни истории са започнали по един и същ начин – чрез безплатния курс Programming Basics, входящ за цялостната програма по Софтуерно инженерство в СофтУни. А всички завършили курсисти се обединяват зад едно мнение – всеки заслужава да си даде шанс, да се предизвика и да опита.

Именно затова първата стъпка от цялостната програма е напълно безплатна. Тя дава възможност на всеки човек, независимо от сферата, в която работи, и уменията, които притежава, да се докосне до света на програмирането. Курсът Programming Basics дава фундаментални знания и умения, които се превръщат в солидна основа за надграждане. Хора с всякакъв предишен опит имат възможност да се включат – необходими са само компютър, интернет връзка и желание за получаване на нови знания.

За тези, които припознават IT сферата като своето място за реализация, програмата продължава с развиването на експертни знания и умения, както и придобиването на професия в едни от най-търсените направления в сектора. Сферата на програмирането и кариерната реализация в областта са по-достъпни от всякога, а успешното начало е само на клик разстояние.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ