Смехът е здраве за фирмата

Смехът е здраве за фирмата

Смехът е здраве за фирмата

Моника Балаян води курсове по смехотерапия в компании в България. Тя е дипломиран психолог, завършила Ереванския държавен университет. Преминала обучение по немската програма ProSME, в международната организация Таcis SMEARM, в американската програма АЕD, както и при едни от най-добрите треньори на Русия, Германия, Холандия, Франция, САЩ. Повече от десет години работи и в България, като един от най- успешните й курсове е по „Смехотерапия"

- Колко често се смее щастливият човек?

- Белгийски учени са доказали, че съвременият човек се смее много по- малко, отколкото предишните поколения. Ето защо смехотерапията днес е толкова актуална. Ако преди 100 години хората са се смеели по около 18 минути на ден, сега го правят по 6 минути и то не за всички и не всеки ден. Резултатът? Нивото на стрес в съвременния живот бие всички рекорди. Ето защо можем да кажем, че поне 18 минути смях на ден привеждат човек в нормално и адекватно емоционално състояние. Докато ако човек изобщо не се смее той като минимум постоянно е в стрес. А стресираният служител не върши добра работа и не е полезен и за фирмата.

- Кои са ползите от „Смехотерапията“, когато се прилага в компанията?

- Първата и най важна е че смехотерапията оздравява колектива, като благодарение на смеха хората се освобождават от напрежението, което често се натрупва на работното място. Благодарение на смеха хората общуват по-лесно и по-свободно един с друг, а това създава здрава атмосфера. Доказано е и че смехът помага на служителите да бъдат креативни и сплотени. А също и нещо много важно, увеличава тяхната работоспособност.

- Знаете популярната реплика, че хората са се събрали във фирмата да работят, а не да се веселят. Какъв е вашият коментар?

- Ще цитирам световно известни факти - учени от Харвардския университет считат, че веселият нрав понижава вероятността от появата на различни болести с 50 %. Какво означава това за една фирма даже няма да коментирам. На Запад е бил проведен следният експеримент: изследвали са група продавачи. Оказало се, че при най-усмихнатите с течение на времето не само характерът се променял към по-добро, но и започнали да изчезват заболявания, предизвиквани от психическо напрежение. В Малайзия преди сесия група студенти преминали обучение по дихателни упражнения, които имитират смях. Опитът показал, че всички участници в експеримента успешно и с лекота, абсолютно без вълнение си вземат изпитите. В САЩ при подбор на кандидати за астронавти специално проверяват, умее ли кандидатът да се шегува и притежава ли чувство за хумор. А на семинари по смехотерапия вече повече от 15 години задължително изпращат висшето командване на въоръжените сили на САЩ, а също и ръководителите на големи компании. За да имат адекватен поглед върху нещата.

- Какъв съвет давате на мениджърите, които винаги са сериозни и нямат чувство за хумор?

- Човек винаги и на всичко може да се научи. А мениджърите, които не владеят изкуството на хумора, трябва да отделят време и да вникнат в темата по-надълбоко, защото си заслужава.

- Можем ли да приложим смехотерапия в екипа ако не сме професионално обучени за тази цел. Кога ни е нужен треньор?

- Мисля че все повече и повече сериозни фирми си задават този въпрос и търсят решение. Всяка година моят екип получава покани да работи с различни компании. Ние провеждаме семинари, тренинги и веднага има ефект. Хората разтоварват емоциите си, освобождават се от стреса. Например през май имаме покана а Асеновград за двудневен семинар за хумор за учители. С треньор разбира се е по- леко и по- бързо. Доброжелателното отношение в една фирма и един към друг помага на хората да работят без стрес.

Автор: Красимира Александрова

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ