Екипът е на първо място в Бош, след това идва работата

Екипът е на първо място в Бош, след това идва работата

Екипът е на първо място в Бош, след това идва работата

Светът се движи с много бързо темпо и за всеки от нас, независимо в коя сфера или индустрия работи, е важно да остане любопитен и адаптивен. Развиването на специфични професионални и технически компетентности е един от основните ни приоритети, разказва Елена Демирева, HR мениджър в „Роберт Бош“

- Госпожо Демирева, как постигате семейна култура в екип от над 400 души, в който повечето от колегите ви са инженери?

- През последните три години в „Бош“ не спираме да растем. За 2020 г. увеличихме служителите си в страната с 32%, а след отварянето на „Инженеринг Център София“ екипът вече е утроен. За нас като компания семейната среда и усещането, че си важна част от екипа, винаги са били ценност. Именно това често ни прави различен и предпочитан работодател. Държим всеки нов колега, който се присъединява към екипа, да се чувства като у дома си. Това постигаме с няколко прости стъпки. Първо, още от първия ден всеки знае, че може да разчита на безпрекословна подкрепа от своите колеги и от мениджъра си – в работата, в развиване на нови способности и умения, в споделянето на опит и знания. Второ, за нашите колеги в Инженерния център автомобилните технологии са повече от „просто работа“. Те са мисия за бъдеще с по-безопасно шофиране, както и страст и хоби, което често е причина колегите да прекарват време заедно и извън офиса. Така е и с колегите ни в другите бизнес сектори – електроинструменти, автомобилно оборудване, сградни технологии, термотехника. Трето, отворената и прозрачна комуникация и включването на колегите в решения, касаещи живота в компанията, ни помага да останем близо до тях и да имаме по-добър усет за пулса на организацията. Всеки ден решаваме какво можем да направим по-добре и повече, за да може всеки да се чувства вдъхновен да бъде част от нашия екип.

- Как преминахте през Covid-ограниченията и в момента какво мотивира хората ви?

- Идването на Covid-19, заедно с ограниченията, беше стрес тест за устойчивостта на организацията. За по-малко от седмица успяхме да реорганизираме всички процеси, включително и развойната ни дейност, която освен със софтуер е свързана и с много хардуерни компоненти, които се намират на място в офиса. Екипът ни обича предизвикателствата и мисля, че основната движеща сила беше усещането за „заедност“ и подкрепа в преминаването през пандемията. Както обичаме да казваме: „Не оставяме никого сам!“, и точно в такива ситуации много ясно проличава дали това са само думи, или наистина стоим зад това, което казваме. През 2020 г. демонстрирахме най-високи стойности на продуктивност дотук и завършихме годината със стабилен финансов резултат на нивото на предишната година – екипите останаха стабилни. Това е изключително трудно заради факта, че трябваше и все още трябва да работим от разстояние, затова няма как да не отбележа, че ключова роля имаха мениджърите на екипи. Ръководителите останаха близо до хората си през цялото време. А когато човек вижда искрена грижа от отсрещната страна, намира причина да даде най-доброто от себе си в това, което прави.

- На какви HR стратегии за развитие и разрастване залагате, като поддържате високи ангажираност и производителност?

- Светът се движи с много бързо темпо и за всеки от нас, независимо в коя сфера или индустрия работи, е важно да остане любопитен и адаптивен. Работата на колегите инженери е свързана с иновации, които очакваме да видим в автомобилите на пазара след 3–4 години. Всъщност те работят в бъдещето, затова работата им е свързана с много изследователска дейност и постоянно учене на нови технологии. Развиването на специфични професионални и технически компетентности е един от основните ни приоритети. През 2021 г. успешно стартирахме и вътрешна лидерска академия за средно ниво мениджъри в организацията, в която използваме геймификация и различни видове мобилни приложения, за да направим ученето интересно и достъпно. Стратегически фокус за нас е и партньорството с университети и училища. „Бош“ има традиция в предоставянето на възможности за професионално обучение и развитие на младите таланти. От създаването на първата програма за професионално обучение от Робърт Бош през 1913 г. компанията следва добрите практики да подкрепя и да осигурява възможности на младите за придобиване на допълнителна квалификация и умения, необходими за бъдещата им кариера.

Поддържаме активна стажантска програма, в която студенти се присъединяват към нашите екипи за период от шест или девет месеца и след това в повечето случаи те остават да работят при нас. За втора поредна година ще се включим и в програмата за дуално обучение, а съвсем скоро предстои и стартирането на наша вътрешна академия за автомобилни технологии, която ще е насочена към студенти.

- В момента какви кадри търсите в „Бош Инженеринг Център София“?

- „Бош Инженеринг Център София“ продължава активно да увеличава екипа си. Търсим специалисти в областта на софтуерната разработка, тестването, интеграцията. Разширяваме хардуерния отдел, който успешно стартирахме през 2020 г. Продължаваме да обогатяваме и портфолиото от проекти, по които екипите в София работят. Освен за автомобилен софтуер през последната година София се превърна в ключова локация за разработката на компоненти за електрически велосипеди, на които „Бош“ е водещ производител на пазара.

- Какво трябва да знае всеки, който иска да се присъедини към екипа?

- За нас работата е повече от работа – тя е професия с мисия, източник на вдъхновение, затова освен колеги, ние търсим съмишленици. Хора, които остават любопитни и отворени към постоянното учене, които обичат да предизвикват себе си, които са лоялни към екипа си в трудни моменти. За нас екипът е на първо място, а след това идва работата. От друга страна при нас могат да се намерят много възможности за разнообразна работа по различни проекти, както и за израстване. През изминалите две години близо 15% от нашите колеги са повишени в позиции от средно ниво мениджмънт, има варианти за развитие и на по-високи експертни нива.

- Кои са вашите партньори в откриването и набирането на таланти?

- Успяхме да стартираме много стратегически партньорства в посоки, които са важни за нас. Една от тях е връщането на българи от чужбина. Забелязваме положителна тенденция на желание за връщане на българи от чужбина и това много ни радва. Имаме доста колеги, които се завърнаха в България със семействата си след предложение за работа при нас. Партнираме си активно с университети и училища. Смятаме, че нашата социална отговорност към обществото е да имаме активна роля в промяната на образователната екосистема още от училищата, за да може образованието да отговаря на темповете на развитие на съвременния бизнес. Когато завършат училище, младите хора трябва да бъдат подготвени да влязат в работна среда с умения, които веднага могат да приложат. Нужно е да имат работна култура, да умеят да се адаптират към постоянно променяща се среда, да работят в екип, да могат да изразяват гледна точка или идея уверено и аргументирано.

- Какъв ще е модерният и търсен формат на работа оттук нататък?

- Модерното може да бъде търсено, но невинаги работещо за всяка организация. През 2020 г. много от разбиранията ни за парадигмите и моделите за работа се промениха фундаментално. Това, което наблюдаваме в нашата организация, е, че със сигурност колегите очакват повече гъвкавост от работодателя относно мястото и повече възможности за работа от разстояние. От друга страна, доста колеги вече изразяват желание да се върнат в офиса и да прекарват време с екипите си, все повече от срещите да се провеждат на живо, а не във виртуална среда.

Като компания, чиято дейност е свързана със създаване на нови решения, продукти и иновации, е много важно колегите да имат възможност да бъдат заедно в офиса – тогава процесът на обмяна на идеи и тяхното развитие и надграждане в творческия процес се случва много по-бързо. Съвсем скоро предстои и отварянето на третия ни офис. Като цяло, по отношение на формата на работа, оставаме гъвкави като работодател.

 

Венцислав Савов

 

***

 

„Бош“ е водещ световен доставчик на технологии и услуги за автомобилната индустрия. „Роберт Бош“ ЕООД стартира своята дейност в България през 1993 г. Компанията има успешен бизнес и устойчиви резултати през последните 27 години в областта на продажбите – автомобилно оборудване, термотехника, електроинструменти и  сградни технологии. „Бош Инженеринг Център София“ е открит през 2019 г. като неразделна част от световната инженерна мрежа на „Бош“. В него се разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия в области като системи за помощ на водача, автоматизирано шофиране, изкуствен интелект (AI) и електромобилност. Екипът на Инженерния център участва в повече от 40 международни проекта в сътрудничество с развойни екипи от Германия, САЩ, Унгария и Румъния.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ