НАСА пенсионира сондата "Доун" след 11 години в Космоса

След като прекрати мисията на космическия телескоп "Кеплер", американската агенция НАСА слага край на голямото пътуване и на сондата "Доун". 

"Доун" остава в историята като сондата, която изследва два от най-големите обекти в астероидния пояс. Тя спря да функционира след 11 години работа в Космоса, предават международните медии. Това се случва, след като свършва горивото си. 

Учените са знаели за приближаващия се край на машината от един месец. "Доун" е показала, че свършва горивото си хидразин, което поддържа антената на апарата насочена към Земята и ориентираше слънчевите ѝ панели в посока към Слънцето, така че да могат да се зареждат.

Ръководителят на мисията Марк Рейман заяви, че е "трудно да се сбогуваме с този невероятен космически апарат, но вече е дошло времето за това".

През 2011 г. сондата "Доун" стана единствената, излязла в орбита в основния астероиден пояс между Марс и Юпитер, допълва БТА. Тя пристъпи към изследването на Веста, един от най-големите обекти в пояса. След това през 2015 г. се приближи до планетата-джудже Церера, първото посещение на автоматичен апарат в орбитата на подобно небесно тяло.

Автоматичната сонда измина 6,9 милиарда километра след изстрелването си през 2007 г.

"Доун" ще остане в орбитата на "Церера" в продължение на десетилетия, но тя вече не може да се свързва със Земята.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ