Първата държава в Космоса “търси” своите граждани

Първата държава в Космоса “търси” своите граждани

Първата държава в Космоса “търси” своите граждани

Група учени и правни експерти предлагат създаването на първата "национална държава в Космоса". Според тях това решение би довело до мир, свободен достъп до космическите технологии и защита на жителите на Земята.

Според инициаторите на проекта "Асгардия" (по името на митичния свят, населяван от скандинавските богове) в последствие ще стане член на ООН и ще има свои флаг и химн, избрани след конкурс. Асгардия ще предлага несависима платформа, освободена от традиционните закони в земните държави. Тя действително ще се превърне в "ничия земя", смятат още създателите на идеята. 

Първоначалният план е Асгардия да се състои от един сателит, който трябва да бъде изстрелян в орбитата следващата година, но обитателите му ще живеят на Земята. "Жителите на новата държава физически ще живеят на Земята - едновременно граждани на своята страна и на Асгардия. Когато броят на тези жители надхвърли 100 000, ще можем да кандидатстваме официално за членство в ООН", заявява Игор Ашурбейли, лидер на проекта, пише Гардиън.

Според уебсайта на инициативата "всеки човек на Земята може да стане гражданин на Асгардия". Изисква се единствено попълването на кратък регистрационен формуляр. Досега регистрираните желаещи са над 29 000 души. Според мнозина проектът ще провокира дебат за новите космически активности.

Към момента Договорът за открития Космос постановява, че изпратените в обита тела са собственост на страната, която ги е изстреляла. Асгардия обаче ще представлява прецедент, тъй като отговорността за нея ще се поделя между цялата й "космическа нация".

И въпреки, че не е ясно как Асгардия би се вписала в сега съществуващите международни закони и регулации, нейните инициатори са категорични, че животът в Космоса ще бъде от съществено значение за оцеляването на човешкия вид и вече е настъпило времето да направим първите си стъпки в тази посока.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ