Сондата Касини засне драматични промени на Титан

Сондата Касини засне драматични промени на Титан

Сондата Касини засне драматични промени на Титан

Сондата Касини на НАСА засне драматични сезонни промени в атмосферното и температурното състояние на най-големия спътник на Сатурн, Титан. Зимата в южното полукълбо на Титан поражда силен атмосферен вихър в горните слоеве на атмосферата над Южния полюс, които иначе са рядкост в атмосферата на Титан. 

Наблюденията на Касини говорят за обръщане в атмосферата над полюсите на големия спътник, както когато сондата пристигна на Сатурн през 2004 г. и засича подобно явление в северното полукълбо на луната на Сатурн.

Топлината циркулира през атмосферата на Титан през един цикъл на придвижване на топли газове, надигащи се към летния полюс и студени газове, затихващи в зимния. Касини показва по-мащабно обръщане на тази система, която е започнала веднага след равноденствието през 2009 (земна) година.

Полукълбата на Титан реагират по различен начин на тези сезонни промени. През "зимата" този ефект довежда до спад на температурата от 40 градуса по Целзий в южната полярна стратосферата през последните четири години. Много по-леко затопляне се констатира през ранната пролет в северното полукълбо, където температурите са останали стабилни и са показали увеличение само с шест градуса, през 2014 г.

"Дълга мисия на Касини и честите й посещения на Титан ни позволяват да наблюдаваме модела на сезонните промени на Титан в най-големи подробности, за първи път", каза Атена Костенис, член на екипа, изследващ инфрачервения спектрометър на Касини в обсерваторията в Париж. 

Нека ви доближим до Титан с това видео, направено от заснети изображения от Касини и качено в YouTube канала на НАСА преди година:

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ