Virgin Galactic тества с първи полет днес кораба си за космически туризъм

С двама пилоти на борда компанията за космически туризъм на сър Ричард Брансън, Virgin Galactic планира да извърши днес първият от общо три финални пробни полета на совалката си за космически туризъм, преди да започне реалното предлагане на необикновената дестинация за клиенти .

Това ще бъде първият полет на екипажа на космолета Unity, разработен за многократна употреба, който ще излети от специално построения търговски космодрум в Ню Мексико, САЩ.

Предвижда се в третия полет да се включи самият сър Ричард Брансън, за да  тества услугата, която обещава от 16 години. Преди това да се случи Virgin Galactic трябва да премине през някои последни подготвителни стъпки, разказва BBC.

В мисията днес участват бившият астронавт от НАС CJ Sturckow и главният пилот изпитател на Galactic Дейв Макей. Те ще провеждат проверки на всички процедури по експлоатацията на кораба. 

Уил Уайтхорн, президент на британската космическа индустриална група определи полета като огромен етап. "Това ще бъде много безопасна и евтина система", казва той пред BBC News. „Разработването беше новаторско и не беше лесно.“, допълва той. Фатален инцидент през 2014 г. доведе до разследване и редизайн на някои елементи от цялостната система за осъществяване и управление на тези полети.

Компанията на сър Ричард Брансън планира да започне полети за космически туризъм през 2021 година. Вече има над 600 предварителни резервации, като билети са си купили включително Джъстин Бийбър и Леонардо Ди Каприо.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ