Мануела Тотева

Мануела Тотева

Мануела Тотева

Мануела Тотева има образование и опит в комуникациите и индустриалния мениджмънт, натрупани в България, Великобритания и Германия. По думите ú продукт в нейната работа е маркетинг съдържанието, като в момента е фокусирана върху правилното му планиране с цел оптимален краен резултат за клиентите. „Целите ми са свързани с по-ефективното разпределение на ресурсите – както човешки, така и финансови, и в намаляването на количеството за сметка на качеството“, казва тя.

Женски времена

„Новото поколение жени в бизнеса са любознателни, интелигентни и информирани. Всяко поколение има различен стил на комуникация и ние трябва да открием пътя към него, за да канализираме мотивацията и качествата в правилната посока за максимален резултат. Смятам, че бъдещите мениджъри ще бъдат все по-компетентни по отношение на здравословния начин на живот и устойчивото развитие и ще съумяват умело да пазят баланса между работа и личен живот.“

Извън бизнеса

„Опитвам се умело да съчетавам практиката с академична работа. Образованието е постоянен елемент от моя живот и ми помага да преоткривам себе си в различните етапи от развитието си както като професионалист, така и като човек. В тази връзка книгите, които чета, са свързани с различни модели за провеждане на изследвания на поведението на клиентите, както и с дигитализацията в областта на маркетинга и комуникациите. Колоезденето и карането на ски са едни от любимите ми спортове, защото се практикуват на чист въздух, сред природата. Преходите в планината ме зареждат така както нищо друго.“

Въпроси&отговори

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Ако ви кажат, че сте стигнали дотук само заради големия си късмет, какво ще отговорите?

– Че той не е всичко в професията. Имам късмета да срещна изключителни хора, които ми дадоха насока да избера моята професия още от гимназията през университета до работодатели и колеги в различните компании, в които съм работила. Ако обаче нямаме чувствителността да приемаме съветите и да работим много здраво, за да постигнем мечтите си, пропускаме възможности. Работя активно от 18-годишна и оттогава до днес съм имала много малко дни, дори часове, в които да не правя нищо и да не градя бъдещето си. Вярвайте в малките стъпки и не търсете бързия резултат, той се постига с търпение и усилия.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Как и до каква степен технологиите промениха вашия бизнес?

– Работя в софтуерния бранш от няколко години и въпросът би бил по-скоро какво не са променили технологиите. Когато започнах в тази сфера, се чувствах в друга вселена, където много бързо трябва да наваксам със знанията. Постоянното развитие в тази област изисква от нас да сме информирани и една крачка напред.

ТИМ КУРТ: Работите ли на добра воля по различни инициативи като начин да се „отплащате“ на обществото?

– Да. Открих смисъла от това да подкрепяш доброволни каузи покрай работата си в банкова институция преди повече от 10 години. Като ПР специалист КСО инициативите бяха част от работата ми, а впоследствие ги припознах за себе си. Близо 11 години бях част от организацията на ПР специалистите с най-дългогодишна история в България, където срещнах съмишленици и работих за професията напълно доброволно и с отдадено сърце. В момента прекарвам доста време в Германия, където съм част от организацията на жени професионалисти, която има широк спектър от събития, насочени към кариерното развитие.

ДАРИН МАДЖАРОВ: Какво убеждение сте имали преди 10 години, което сега смятате за глупаво?

– Че всичко се постига сега и веднага, както и че няма как да се разочароваме от „приятели“, с които работим и имаме доверие в тях. Оцеляването в корпоративния свят не е за всеки и това изисква да притежавате много качества, както и да умеете бързо да се адаптирате в динамична среда. Смятам, че преди десетилетия съм била по-доверчива, докато сега си давам време да преценявам обстоятелствата и да взимам осъзнати решения.

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Какъв съвет бихте дали на следващото поколение лидери?

– Дигитализацията е навсякъде около нас дори в момента, а за следващото поколение лидери бизнес картината ще е коренно различна. Пожеланието ми е да се опитат да запазят човешкото и ценностите си, което очевидно ще се окаже най-голямото предизвикателство в конкуренцията с механизираните професии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ