Славка Станкова, вицепрезидент „Маркетинг“ в софтуерната компания Chaos

Славка Станкова, вицепрезидент „Маркетинг“ в софтуерната компания Chaos

Славка Станкова, вицепрезидент „Маркетинг“ в софтуерната компания Chaos

Според Славка Станкова доверието е единствената рецепта за изграждане и управление на добре работещ и сплотен екип. „Важен етап от изграждането му е създаването на атмосфера на доверие както между хората от екипа, така и между екипа и неговия лидер“, допълва вицепрезидентът „Маркетинг“ в софтуерна компания Chaos.

Българската компания Chaos e световен лидер в технологиите за компютърна графика, която разработва екосистема от софтуерни инструменти, с които артисти и дизайнери създават фотореалистични изображения и анимация. Продуктите на компанията се използват ежедневно от водещи студиа за дизайн, архитектура, реклама и специални ефекти в цял свят.

Славка Станкова вярва, че доброволчеството е начин всеки от нас да изрази личната си социална отговорност. „Най-важната кауза за мен е зачитането на човешките права и правото на личен избор. А като жена и майка на момиче – в частност правата на жените, тяхното овластяване и равнопоставеността между половете. Щастлива съм, че покрай професионалната ми дейност моя кауза е и подкрепата на изкуството. В Chaos с колегите ми имаме възможността да работим в подкрепа на млади професионалисти и студенти, ангажирани с използването и развитието на технологии като компютърна графика и 3D визуализация.“

Q&A

Емил Нешев:

- Какво е вашето отношение към дейността на доброволците?

- Искрено се възхищавам на хората, които отделят от ценното си лично време, за да бъдат доброволци в проект или кауза. В Chaos си партнираме с TimeHeroes, а колеги от CSR екипа ни представят периодично различни кампании. Освен общите фирмени инициативи отделни колеги и цели екипи имат свои лични каузи. Доброволчеството е и даване на добър пример, запалване на искрата сред ученици и студенти. CSR политиката на Chaos отдава голямо значение на това.

- Какъв е вашият личен принос към обществото извън бизнеса, който развивате?

- Извън бизнеса, но отново по линия на Chaos участвам с регулярни лични дарения към фонда за лечение, рехабилитация и медицински дейности за хора в нужда Chaos. Това е нова инициатива, обединяваща усилията на компанията и колегите от последните години. Случва се чрез т.нар. дарителство по ведомост. За разпределяне на средствата си партнираме с фондация BCause. Извън този проект Chaos подкрепя и каузи в сферата на опазване на околната среда, образование, изкуство и млади артисти, деца и възрастни хора в риск.

Проф. д-р Иво Петров

- Управлението като функция и стил може ли да се категоризира като мъжко и женско? Припознавате ли се в това твърдение на Маргарет Тачър: „Аз притежавам чисто женската способност да се захвана с една работа и да я свърша до край, дори всички наоколо да я оставят и да си тръгнат“.

- Подобна генерализация на управленския стил е лесна за разбиране, но аз не бих я използвала, за да опиша моя или нечий чужд подход. Съвременните разбирания за успешен лидерски стил го описват като „ситуационен“, или „гъвкав“. Тоест препоръчва се използването на определен лидерски стил в конкретни ситуации и според различните нужди на екипа. Цитатът на Маргарет Тачър описва само едно конкретно поведение, което според нея е присъщо на успешния лидер. С това твърдение съм съгласна. Аз следвам същия принцип, но го определям така: „Постоянството е ключът към успеха“.

Стефан Иванов:

- Коя е вашата най-голяма сбъдната мечта – в професионален или личен план?

- Мечтите ми са по-скоро обозрими цели. Още преди да изрека мечтата на глас, в главата ми вече има разчертан план за постигането ѝ. Така че аз съм мечтател прагматик и като такава може би се самоцензурирам в мащаба на мечтите. Но ако има нещо, което да нарека голяма сбъдната мечта, това е да съм независима и да имам възможност да вземам решенията, които смятам за правилни – и в личен, и в професионален план. Много ценно за мен е, че работя с мечтатели. Моите колеги постоянно сбъдват професионалните си мечти. Световните технологични награди за продуктите на Chaos за принос в 3D визуализацията и специалните ефекти в киното и телевизията са силен стимул всички ние да вярваме, че мечтите са постижими. Не всеки има възможност да работи с хора, спечелили технологичен „Оскар“ и технологична награда Emmy.

- Кой е съветът, който най-много обичате да давате?

- Любимият ми съвет за всяка ситуация е, че всичко е постижимо с постоянство и добър план. В живота няма кратки пътища към устойчиво щастие и успехи. Дори един успех да изглежда мигновен, повече от сигурно е, че до този момент са довели години подготовка.

- Кои за вас са професиите на бъдещето?

- Не се смятам за експерт футурист, но ще предположа, че всяка професионална дейност, която не може да бъде програмирана и извършена от машина толкова качествено и бързо или толкова интересно и въздействащо, колкото човек би могъл, е потенциална професия на бъдещето. Професиите, свързани с откривателска дейност, едва ли ще бъдат изместени от машини и следователно ще останат за бъдещето. Не мога да си представя, че някога машини ще могат да мечтаят.

Владимир Ампов – Графа:

- Смятате ли, че изкуството може да бъде каузата, зад която да застанете? В какъв аспект?

- Не само смятам изкуството за кауза – то е каузата на живота ми изобщо. Имах огромното щастие и привилегия да пея в детския хор на БНР до 19-годишна възраст. Певческото изкуство бе моя лична, а и професионална кауза 10 години. Отделях огромна част от времето и приоритетите си за репетиции, концерти и турнета. Днес като част от Chaos отново работя за каузата на изкуството, но вече не за сценичното, а за изобразителното. Chaos създава екосистема от софтуерни инструменти и услуги, които помагат на 3D дизайнери, визуализатори и художници да реализират идеите си свободно и по най-добрия начин. В Chaos подпомагаме различни инициативи за студенти и млади професионалисти. Например, за да не се прекъсва обучението по време на първия световен локдаун през 2020 г., Chaos дари 5800 безплатни студентски лиценза за продуктите ни на 137 университета по цял свят. Общата им стойност бе над 1 млн. лв. Освен подкрепа в извънредни ситуации ние редовно предоставяме нашия уебсайт и канали в социалните мрежи като поле за изява на студенти от цял свят. Съвместните ни проекти отварят пред тях вратите за професионална реализация в световноизвестни и престижни студиа като MPC и ILM.

- Кои са вашите три ключови качества на отговорен бизнес лидер?

- Отговорният бизнес лидер може да бъде описан с качествата на успешния бизнес лидер. Професионалната литература по темата предлага множество модели и определения, но с мен най-добре резонира теорията за автентичното лидерство на Бил Джордж. Трите ключови качества, които аз самата бих избрала от този модел като водещи, са на първо място безкомпромисно следване на личните ценности, или простичко казано – моралният компас. Ако моралният компас на лидера често си мени Севера, това определено не е нито устойчиво, нито отговорно лидерско поведение. Второто ключово качество на отговорния лидер е да бъде способен на емпатия – да умее да разпознава, зачита и управлява както собствените си, така и емоциите на колегите си от екипа. На трето място поставям самодисциплината. Отговорният лидер е стабилен, а стабилността чрез самодисциплина дава силата да вземаш и устойчиви решения по пътя към успеха, който си начертал.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ