"Жената е"

Снежана Райкинска

Снежана Райкинска

Снежана Райкинска е основател и управител на първата агенция за ИТ подбор в България Bulwork, която разполага с офиси в София, Пловдив и Ямбол, а в Германия работата є се осъществява през партньорска компания. „Бяхме първи в това, което предлагахме на пазара – доста екзотично, и в интерес на истината повече ни се довериха чуждестранните компании, отколкото българските, защото услугите, които предлагахме, бяха познати в Западна Европа и САЩ. Сега нещата са доста различни. Има конкуренти на пазара, започването на какъвто и да е малък бизнес в сферата на услугите изисква половин милион лева начален капитал, за да може да се стартира нормално“, споделя Снежана Райкинска.

Bulwork е пионер в подбора на висококвалифицирани специалисти в България с повече от 18 години присъствие на българския пазар. В момента над 30 души са заети в организацията, като освен традиционните дейности по подбор компанията прави оценка на служителите, проучване на нивата на заплащане и тенденции за развитие на ИТ сектора, проучване за основните бонусни и социални политики в страната. През годините Bulwork е работила с над 400 компании. Снежана Райкинска притежава бакалавърска и магистърска степен в областта на човешките ресурси от УНСС.

Новото поколение жени в бизнеса

„Харесвам това, че са млади, напористи, нямат много от предразсъдъците, от които страдаше моето поколение – поколението на прехода, което, за съжаление, така и не взе полагаемото му се в този живот. От друга страна, те пък нямат нашето търпение да „копаят“ и да следват една посока постоянно. Бидейки представители на поколенията Z и милениум, бързо сменят своите приоритети и интереси. Това, разбира се, има своите предимства и недостатъци. Ние в Bulwork имаме традиции да се доверяваме на младите служители – постоянно. Това носи доста енергия и нови идеи и смятам, че този печеливш ход ни е помогнал във времето, за да се утвърдим като водещи в бранша.“

Извън бизнеса

„Когато мога, обичам да тичам в парка. В момента живея в Германия и слава богу там има много възможности, където човек може да тича. Когато имам време, играя баскетбол и футбол с моите деца. В България определено най-много обичам да посещавам нашите планини. Имаме невероятна природа, макар и да не го оценяваме. В момента чета няколко книги едновременно. На немски език чета „Поколение 1000 евро“, в която се разказва за новото изгубено поколение на младите работещи бедни в Европа.“

Въпроси&отговори

ЛЕВОН ХАМПАРЦУМЯН: Най-голямото предизвикателство, пред което сте се изправяли?

– Може да се каже, че всеки ден е предизвикателство за мен, защото в нашата дейност е трудно да се прогнозира как ще завърши работният ден. Тъй като работим основно с хора, нещата са доста сложни. Но може би най-големите предизвикателства тепърва предстоят с дигиталната трансформация на бизнесите. Прогнозата ми е, че ни очакват сериозни промени, значителна част от текущите професии след 10 години няма да ги има. Една част от професиите в България вече ги няма поради икономическата и обществена конюнктура. Но тепърва идват сериозни предизвикателства пред компаниите и начина, по който са структурирали бизнесите си. Ще трябва да се разделят с част от хората си, друга част ще трябва да обучат и да развиват в нова насока, за да отговорят на пазарните изисквания. Няма да е лесен този преход.

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ: Какво бихте променили в българската бизнес среда, за да бъде по-привлекателна за предприемачи и инвеститори?

– Мисля, че българските предприемачи са свършили много, за да бъде привлекателна нашата страна за чуждестранни инвеститори. От опита си мога да кажа, че хората, които се опитват и правят бизнес в България, имат много по-комплексни умения от колегите си на Запад и Изток например. Относно бизнес средата - като цяло тя е доста добра в България, като се радваме на едни от най-ниските данъци в ЕС и ниски цени за наеми на жилища. Това, което бих направила, е много по-лесен достъп на чужденци до работния пазар в България. За всички европейци и граждани от страните извън ЕС, като Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Молдова, Украйна, Турция, бих препоръчала да имат улеснен достъп и да не се изискват специални разрешителни за работа.

ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ: Ако ви кажат, че сте стигнали дотук само заради големия си късмет, какво ще отговорите?

– За да успеете, определено ви трябва поне малка доза късмет. Хората, които срещате, решенията, които взимате, много пъти са плод на щастливи случайности. Разбира се, 90% зад успеха стоят много къртовски труд и постоянство, но без щастливите случайности, както бих определила думата „късмет“, нещата нямаше да се получат.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ