135,5 млрд. евро ще е бюджетът на ЕС за 2014 г.

135,5 млрд. евро ще е бюджетът на ЕС за 2014 г.

135,5 млрд. евро е бюджетът, с който Европейският съюз ще разполага през следващата година. Сумата е с 6% по-малка спрямо тази година, съобщиха световните медии.

„След повече от 16 часа преговори ние постигнахме съгласие за бюджета на ЕС за 2014 г. Щастлив съм, че споразумението, сключено между ЕП и Съвета, предоставя така необходимите инвестиционни възможности за европейските предприятия, учените, градовете, регионите и студентите в момент, в който инвестициите са така необходими“, заяви еврокомисарят по бюджет и финанси Януш Левандовски.

2/3 от бюджета ще бъдат предоставени под формата на земеделски субсидии и за инвестиционни проекти, като например строителството на пътища в по-бедните централни и източни райони на Евросъюза.

3,9 млрд. евро ще бъдат заделени за създаване на нови работни места, за обучение и стажове за безработните младежи, които към момента са около 19 млн.

За устойчив растеж се предвиждат разходи от над 56,4 млрд. евро. За интелигентен и приобщаващ растеж се предвижда да бъдат похарчени почти 62,4 млрд. евро, от които над 11,4 млрд. са предназначени за конкурентоспособност и нови работни места, а 50,9 млрд. евро – за икономическо, териториално и социално сближаване, съобщи Ройтерс.

За администрация са предвидени 8 млрд. евро.

Споразумението, постигнато тази сутрин, трябва да бъде официално потвърдено от министрите и евродепутатите на 19. и 20. ноември, уточни литовското председателство. Освен това то отваря пътя за Европарламента да приеме на пленарно заседание на 19. ноември многогодишния бюджет на ЕС за периода 2014-2020 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ