Човечеството продължава да изпразва океаните от риба
Човечеството продължава да изпразва океаните от риба. Тази тревожна констатация се налага от доклада SOFIA, публикуван днес от Световната организация по прехрана и земеделие към ООН (FAO). Според документа, 31,4% от рибните запаси в света са подложени на свръхриболов, 58,1% са експлоатирани до биологичните им предели и едва 10,5% от рибните запаси са обект на умерен улов.
"Борбата срещу прекомерния улов все още не дава значителни резултати. Здравето на океаните е в опасност. Свръхексплоатацията застрашава сигурността на прехраната на хората в развиващите се страни“, коментира Каролине Шахт, експерт в областта на рибарството във WWF Германия. "За да се постигне устойчива и справедлива политика за рибарството, е нужна категорична промяна вместо колебливостта, която наблюдаваме в момента, смята тя.
Въпреки че много от запасите от риба тон са били подложени на прекомерен риболов в продължение на години, световният улов продължава да расте и достига рекордните 7,7 милиона тона. Това представлява нарастване от 15% само за четири години, което едва ли е съвместимо с усилията за опазване на тези запаси, коментират експерти от WWF.
За първи път треска от вида минтай е най-ловената риба в света (3,2 милиона тона) и измества перуанската аншоа от първото място. "Ерата на аншоата очевидно вече е в миналото. Запасите са се понижили драстично през последните години. Това има огромно въздействие върху хората в Перу, за които тази риба е основен хранителен ресурс. На световния пазар аншоата се преработва предимно в рибено брашно и рибено масло за аквакултурите”, посочва Шахт.
"В световен план изхранването на все повече хора зависи от морската храна. Нарастващото население на планетата е изправено пред опасността от колапс на рибните запаси. Това е от особено значение за хората в развиващите се страни, които зависят от рибата за прехрана и доходи", казва Шахт. От общо 49 държави, които се смятат за силно зависими от рибарството, 46 са развиващи се страни в тропическите ширини. Ако рибата не може да продължи да бъде основен източник на протеини и микроелементи, много хора са застрашени от недохранване. За над три милиарда души по света рибата е основен източник на животински протеин.
С избора си като потребители ние можем да повлияем на процесите в океаните и да помогнем в опазването на рибните запаси. WWF България подготвя в момента ръководство с препоръки към потребителите как да избират риба, уловена или отгледана по устойчив начин. В повечето европейски страни такива наръчници съществуват от години, но в България това ще бъде първото издание.
Докладът на ФАО включва данни не само за риболова в моретата, но и за сектора на аквакултурите. Днес половината от рибата на световния пазар е отгледана в изкуствени условия. От десетилетия това е най-бързо развиващият се сектор в хранителната промишленост. Това нарастване е и единствената възможност да се отговори на растящото световно търсене. Този факт се потвърждава и от статистиката, според която добивът на риба от моретата е в застой от близо 30 години заради намалелите популации и през 2014 година се равнява на 81.5 милиона тона.
SOFIA е най-изчерпателният доклад в света за състоянието на рибарството и аквакултурите и се публикува на всеки две години. Настоящото издание предлага данни до 2014 година. Документът излиза в Рим и името му представлява съкращение на английското наименование Ѕtаtе оf thе Wоrld Fіѕhеrіеѕ аnd Аquасulturе (Съcтoяниe нa cвeтoвния pибoлoв и aĸвaĸyлтypи).
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.