Financial Times: Екстремните жеги вдигат на цените на храните и подхранват инфлацията

Financial Times: Екстремните жеги вдигат на цените на храните и подхранват инфлацията

Екстремните метеорологични условия, причинени от глобалното изменение на климата, причиняват покачване на цените на храните по целия свят, според проучване на Барселонския суперкомпютърен център, съобщава Financial Times.

Експерти вече са провеждали подобен анализ, но този път са разглеждали как високите температури, които причиняват спад на добивите и недостиг на доставки, допринасят за общото покачване на цените на храните в дългосрочен план. Новото проучване показва, че може да има и краткосрочни резки покачвания на цените на отделни продукти, което от своя страна допринася за инфлацията. Проучването пряко свързва десетки екстремни климатични събития с подобни покачвания на цените и показва нарастващата уязвимост на хранителните системи към екологични сътресения.

Например, миналата година цената на зехтина в Европа скочи с 50% след продължителна суша в Южна Испания през 2022 и 2023 г. В Индия цените на лука се повишиха с 89% поради интензивните жеги през май миналата година, а в Корея цените на зелето скочиха със 70% след рекордна лятна гореща вълна. В Япония цените на ориза се повишиха с 48% през септември след горещата вълна, която удари региона през август. В Китай цените на зеленчуците се повишиха с 30% по същата причина. В Калифорния и Аризона зеленчуците станаха с 80% по-скъпи през ноември 2022 г. след суша.

Водещият автор на изследването, Максимилиан Коц, отбеляза, че много от изброените метеорологични събития „са били напълно безпрецедентни от историческа гледна точка“. Според него температурите са били далеч извън диапазона, който експертите очакват, когато климатът е стабилен и не е засегнат от аномални емисии.“ Освен това анализаторите стигат до заключението, че рязкото покачване на цените на храните се разпространява от отделни региони в останалата част на света чрез търговията. Например, след като цената на какаото се утрои поради суша и екстремни горещини в Гана и Кот д'Ивоар, цената на шоколада във Великобритания се повиши рязко. 

Основният двигател на инфлацията е покачването на цените на храните, посочват авторите на изследването. По този начин, необичайно високите температури влияят пряко върху общия темп на инфлация в света, обясняват те. Проучването показва, че цените на храните често се покачват в рамките на няколко месеца след екстремно метеорологично събитие. Тази тенденция вероятно ще стане по-често срещана, тъй като климатът се променя по-интензивно, твърдят експертите. Ако хранителната система „продължи да реагира по същия начин, както наблюдавахме напоследък, тогава можем да очакваме същото да се случи с  цените на храните и вероятно по по-екстремен и непредсказуем начин“, предупреди Коц.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ