Доскоро остров на стабилност, Европа вече не изключва сценарий за продоволствени криза

Доскоро остров на стабилност, Европа вече не изключва сценарий за продоволствени криза

Доскоро остров на стабилност, Европа вече не изключва сценарий за продоволствени криза

Рисковете от продоволствена криза в Европа се засилват на фона на зачестилите природни бедствия и влошените отношения с редица страни. Единственият въпрос е кога точно ще има недостиг на продукти в региона.

Европа традиционно е един от най-големите доставчици на храни в света - от зърнени храни и млечни продукти до свинско месо и зехтин и дом на най-сигурните за изхранване места в света. Финландия и Норвегия например оглавиха глобалната класация за продоволствена сигурност през 2022 година. Средно само 14% от разходите на домакинствата са отишли за храна през 2021 г., в сравнение с около 60% в Нигерия и 40% в Египет. Глобалният индекс за продоволствена сигурност редовно класира европейските страни като най-сигурните в света. Но има уязвимости. През последните три години метеорологичните и климатичните явления редовно нанасят щети на  фермерите редовно, струвайки на Европа повече от 50 милиарда евро (54,3 милиарда долара) икономически загуби през 2022 г. Разходите за торове и енергия, необходими за отглеждане на култури и поддържане на работата на оранжериите, скочиха след нахлуването на Русия в Украйна.

С тези темпове до 2025 г. рибата, месото и редица други хранителни продукти може просто да изчезнат от европейските хранителни магазини, а нивото на престъпността в градовете ще се увеличи. Това са част от изводите в дискусия, проведена в продължение на два дни в Брюксел миналия месец, пише Bloomberg. В нея са участвали около 60 служители на Европейския съюз и правителства, експерти по продоволствена сигурност, представители на индустрията и няколко журналисти се събраха, за да се изправят пред възможността за нещо, което едва се виждаше на радара преди няколко години: пълномащабна хранителна криза .

Участниците в срещата са набелязали още теми за бъдещи дискусии - от безопасността на храните и биотероризма до противодействието на дезинформацията и подготовката за болести, пренасяни от животни, като последното е„огромен проблем и рискува да стане още по-голям, по мнението на повечето от тях. Всъщност малко правителства в Европа са подготвени за управление на бъдещи хранителни кризи, според Крис Хегадорн, пенсиониран американски дипломат, който е съорганизатор на семинара. „Ние живеем в криза през последните три години“, каза Хегадорн, помощник-професор по глобална хранителна политика в Sciences Po в Париж. „Има много повече за вършене на всяко ниво. Кризите само ще идват по-бързо и по-тежко.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ