Швейцарският Barry Callebaut продава повече шоколад въпреки скока в цените на какаото

Швейцарският Barry Callebaut продава повече шоколад въпреки скока в цените на какаото

Швейцарският производител на шоколад Barry Callebaut отчете леко по-високи обеми на продажби през деветте месеца, приключили през май, въпреки скока в цените на какаото, оказващ натиск върху търсенето, предава Ройтерс.

Деветмесечният обем на продажбите на Barry Callebaut нарасна с 0,4% до 1,71 милиона тона, както се очакваше от анализаторите.

Приходите от продажби са скочили с 23,1% до 7,32 милиарда швейцарски франка (8,14 милиарда долара), се казва в изявление на компанията.

Смляното какао през май в Кот д'Ивоар, най-големият производител на какао в света, е намаляло с 30% на годишна база до 43 628 метрични тона, което доведе до покачване на цените на какаото, показват данни от асоциацията на износителите GEPEX през юни.

Изменението на климата, годините на недостатъчно планиране и болестите по дърветата създадоха перфектна буря за фермерите в Западна Африка - регион, който представлява приблизително 70% от световните доставки на какао.

Базираната в Цюрих компания, която доставя шоколад за редица производители, включително лидери в индустрията като Unilever и Nestle, посочва, че обемите на продажбите са намалели с 0,3% през третото тримесечие.

Barry Callebaut потвърди насоките си за цялата година 2023/24 г. за стабилен обем и стабилен ръст на EBIT в „среда на търсене и предлагане с много предизвикателства“. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ