Българско вино спечели златен медал във Франция
Елитно купажно вино от сортовете Каберне Фран, Каберне Совиньон и Сира стана единственото българско вино, признато в цял свят за уникално. „Oak Tree” на изба „Братя Минкови“ получи и Златен медал от престижното изложение Vinalies Internationales – Франция.
Най-авторитетните европейски енолози категорично обявиха, че за пръв път откриват във вино от сорта Каберне Фран пикантния и екзотичен аромат на зелена чушка. Той няма аналог в света и доказано се среща само в гроздето, отгледано в собствените лозя на изба „Братя Минкови“. Уханието, характерно за най-елитните вина, се дължи на богатите и плодородни канелени горски почви в карнобатския край. Заедно с мекия климат, оптималното слънчево греене и нископланинския ридов релеф, те създават перфектния тероар за отглеждане на класическия винен сорт Каберне фран.
За пръв път в журито на конкурса присъстваха и няколко уважавани френски лекари, използващи вината от Каберне фран в профилактиката и лечението на множество сърдечно-съдови заболявания. Те оцениха високо изключителните свойства на „Oak Tree” и го препоръчаха на всички ценители на здравословния и природосъобразен начин на живот. Полезните му свойства се дължат на екологичния способ, по който то е направено. Гроздето е отглеждано без изкуствени торове и препарати и е брано на ръка. За да се извлече уникалният аромат на зелена чушка, е оставено да престои с ципата пет денонощия. Чрез тази автентична технология се постига наситеният и силен тъмночервен цвят, впечатлил журито на конкурса.
За да съхранят неповторимите пикантни и плодови нюанси на купажа, технолозите на избата са оставили „Oak Tree” да отлежава в средно изпечени, стари френски дъбови бъчви, поръчани специално от региона на Бордо. Старите бъчви придават кадифено-мек вкус на виното без да го натоварват допълнително, като запазват ароматния му профил на конфитюр, печени сливи и черни боровинки. Златният медалист е отлежавал 24 месеца в специално прокопани тунели в хълма под изба „Братя Минкови“ . Там по естествен път и без хладилни съоръжения се постига оптималното охлаждане от 10-15 градуса.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.