Ключова дума
|Автори
|Advertorial
|Фотогалерия
|Финанси
|Реклама
|Политика
|Лидерство
|Компании
|България
|Стил
|Свят
|ПР и събития
|Политика
|Общество
|Енергетика
|Бизнес
|Туризъм
|Общество
|Лица
|Култура
|Криейтив
|Класации
|Техники за успех
|София
|ЕС
|Екран
|Банки
|Мениджмънт
|Светска хроника
|Технологии
|Хороскоп
|Маркетинг
|На днешната дата
|Любопитно
|Всичко от деня
|Цитат на деня
|Job Мениджър
|Виц на деня
|Коментари
|Жената е ...
|За нас
|Реклама
|ISO 9001-2015
|Fractal Games
|Декларация за поверителност
|Икономика
|M Events
|M Видео
|Коментари
|Избори за местна власт/2023
|Политика за бисквитки
|Вкусих от звездите*
Пиер Периньон е роден в градчето Сен Менеу, провинция Шампан, Франция. Когато бил на 19, той постъпил в Бенедиктинския орден, служейки първоначално в абатство Сен Ван в град Вердюн. През 1668 г. бил прехвърлен в абатство Отвилие в близост до градчето Епарне. Там започнал да прави това, което днес наричаме шампанско. Служейки като уредник на избата на абатството, той изобщо не бил доволен от вината, които се произвеждали там, и посветил живота си на това да постигне по-високо качество - да създаде по-добро вино. Мнозина смятат, че Дом Периньон е изобретил шампанското, но това не е вярно. Шампанизирани вина са се произвеждали доста преди той да се роди. Друг мит е, че бил сляп и поради тази причина притежавал изключителни дегустационни умения. Това е погрешна интерпретация на факта, че на него му хрумнала идеята да "дегустира на сляпо" вината си. Но все пак не можем да му отречем, че е бащата на шампанизираните вина, които пием днес.
Идеята му била да контролира мехурчетата, да спре навреме ферментацията. Основният проблем по онова време бил, че бутилките просто експлодирали. И мога да ви уверя, че това е доста сериозен проблем за който и да е производител на шампанско. Той започнал да използва по-здрави бутилки и бил един от първите, който внасял истински корк от Испания. Със сигурност е първият, който направил шампанско, смесвайки различно грозде от различни лозя, и успял да пречисти виното така, че то да добие искрящия си цвят. Също така той бил и първият, който използвал червено грозде за тази цел.
Шампанското, което днес носи неговото име, се прави от избата Moet & Chandon и не е било представено на света до 1920 г. Днес продължава традицията да произвежда вина от световна класа. "Дом Периньон" винаги е било най-престижното вино на избата и със сигурност ще си остане такова. След Втората световна война продажбите започнали да се покачват и в бляскавия Холивуд. За филмовите звезди шампанското се превръща в луксозен и искрящ символ на благополучие. С високото качество както на продукта, така и на маркетинга то заслужено се възкачва на трона. Когато става въпрос само за продажби, има няколко други марки, които са по-големи и се продават в по-големи количества. Но когато става въпрос за престиж - спор няма.
В началото на 60-те години Moet & Chandon произвежда може би най-доброто шампанско, правено някога. Но в повечето си реколти шампанското "Дом Периньон" се е доказвало винаги над средното ниво и е много търсено. Реколтата от 1990 г. се смята, че е на нивото на най-добрите години. Бутилката е оценена с 93 точки от The Wine Spectator, което почти не се е случвало.
Разбира се, има и други изби, които произвеждат шампанско от най-високо качество, но аз смятам, че всички те трябва да се примирят с факта - "Дом Периньон" е номер едно. И съвсем естествено то не е евтино, но смятам, че си заслужава човек да го опита поне веднъж.
Йохан Карлсон
* Думите на монаха Дом Периньон, когато за първи път опитал новото си вино.
Текстът е от сп. «Мениджър»
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.