ЕС ограничава употребата на канела?

ЕС ограничава употребата на канела?

В най-скоро време Европейският съюз може да приеме норма, ограничаваща количеството канела на килограм тесто, става ясно от публикация във вестник The Telegraph, цитирана от „Фокус“.

Вероятната забрана ще има за цел реализиране на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин - естествено токсично химическо вещество, най-често използвано при приготвянето на касия (евтин заместител на канелата).

Във високи дози касията може да предизвика главоболие, поражения върху черния дроб, хепатит. При опити с мишки веществото е предизвикало рак.

Канелата се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо. Фармацевтични изследвания доказват, че канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет, възбужда апетита, спомага за храносмилането и има тонизиращо действие.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Германското разузнаване: 90% е вероятността коронавирусът да е изтекъл от лабораторията в Ухан
Ройтерс: Русия е представила на САЩ списък с искания за сделка за прекратяване на войната срещу Украйна
Тръмп заплаши с 200% мита за виното и други алколни продукти, ако ЕС не премахне тарифата върху уискито
Конституционният съд обяви за незаконен изборът на 16 депутати
След преизчисляването: „Величие“ прехвърлят 4-процентната бариера за влизане в парламента
Анджей Дуда призова САЩ да разположат ядрени бойни глави на територията на Полша
Антибиотиците и лекарствата за вирусни инфекции ще са безплатни за малките деца