Какво ни прави агресивни към близките хора?

Какво ни прави агресивни към близките хора?

Какво ни прави агресивни към близките хора?

Учени дали на 107 женени двойки по една вуду кукла и им поръчали всяка вечер да забиват в нея до 51 карфици, в зависимост от това колко са ядосани на половинката си. В същото време медиците измервали нивото на кръвната захар на участниците всяка сутрин и вечер в продължение на 21 дни.

Самоконтролът ни е ограничен

Да, на всеки се случва да се разгневи на най-близките си. Самоконтролът обаче е онази съставка, която ни спира да изразим този гняв с физическа и психическа агресия.

Учените обаче знаят, че самоконтролът е ограничен ресурс. Имаме един резервоар, който постепенно се изпразва, когато отново и отново прибягваме до него, за да запазим спокойствие и да не кажем на шефа си колко глупаво решение е взел или да не посегнем към втората опаковка шоколад.

„Агресията често започва там, където свършва самоконтролът“, смята психологът от университета в Охайо Брад Бушман, цитиран от Си Ен Ен. Бушман изучава агресията в продължение на 25 години. Точно това показал и експериментът с вуду куклата. Участниците, чиито запаси от самоконтрол били най-изтънели, най-жестоко дупчели метафоричния образ на съпрузите си с игли.

Как да напълним отново резервоара си със самоконтрол?

Това пък показва втората част от експеримента – тази, в която учените измервали кръвната захар.

Оказва се, че, точно както в популярната реклама, не сме на себе си, когато сме гладни. Храната и енергията, която тя ни дава, са най-доброто успокоително за изпилените нерви. Участниците в експеримента, които имали нормални нива на глюкоза в кръвта, показвали и най-ниска степен на раздразнителност и агресия. Най-агресивни били онези, които вечер показвали ниски нива на кръвна захар.

Хората, които изпивали коктейл, подсладен със захар, освен това ставали по-малко агресивни от онези, които, без да знаят, приемали напитка с изкуствен подсладител. Друго проучване на Бушман свързва по-агресивното поведение и с диабета. Хората, които имат трудности да преработват захарта, често стават по-агресивни. Проучването показало, че те са по-малко склонни да прощават на другите – това е и първият път, когато опрощението се свързва с метаболизма на глюкозата.

Стратегическа доброта

Авторите на изследването смятат, че ако в определени места като болниците и затворите на хората се дава повече храна, това може да намали значително случаите на агресивно поведение.

Колкото до останалите хора, Бушман съветва така: „Препоръчвам на двойките да обсъждат по-чувствителните въпроси на вечеря. А още по-добре – след вечеря!“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Мизофонията всъщност може да е много по-често срещана, отколкото си мислехме
Домашните по математика могат да донесат повече вреда, отколкото полза
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 13 до 19 май
Арнолд Шварценегер за най-продуктивното начало на деня
Медийните гиганти ухажват рекламодателите, докато разходите се пренасочват към цифровите технологии
14 факта за силата на волята и как да я тренирате
Чистата и проста истина рядко е чиста и никога проста. Оскар Уайлд
5 въпроса, които ще ти помогнат да избереш работата, която най-добре ти подхожда