Рибните храни пазят от депресия, твърдят китайски учени
Хората, които ядат много риба, са по-малко застрашени от депресия, твърдят китайски учени.
Мъжете, чиито хранителен режим е богат на риба, намаляват риска от депресия с 20%, при жените този процент е 16, пише БГНЕС.
Изследователите предполагат, че омега-3 мастните киселини в рибата могат да променят структурата на мозъчни мембрани. Те могат също да променят активността на невротрансмитерите (химическите посредници), допамина и серотонина - двата химикала, за които се смята, че са замесени в чувството на депресия. Висококачествените протеини, витамини и минерали, открити в рибата, също могат да помогнат срещу потиснатостта.
Яденето на много риба осигурява здравословна и питателна храна и това е отдавна доказано. Учените продължават изследванията си в областта.
Депресията засяга приблизително 350 милиона души по света, като се очаква тя да стане втората водеща причина за лошо здраве от 2020 г., показват данни на Световната здравна организация. Диета е призната като играеща важна роля в риска от развитие на депресия. Болестта може да се предотврати с редовна консумация на плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни.
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.