С колко пълнеем по време на дългите зимни празници?
Средно с между един до три килограма се увеличава теглото ни по време на коледните и новогодишните празници. Храната е удоволствие, но може да бъде и отрова за организма ни, коментира за „Дарик“ диетологът проф. д-р Донка Байкова.
Новогодишното „преяждане" води до затрудняване на обмяната на веществата и натоварване на всички органи в човешкото тяло. Въпреки това, експертите съветват да не пребързваме с режима на „полуглад", защото рязката промяна на приеманото количество храна оказва силен стрес върху организма.
Д-р Байкова съветва през първите дни след празниците, да се храним с повече белтъчни храни като птиче месо, риба, кисело мляко и извара, а салатата да приготвяме от зеленчуци като зеле и моркови.
След прекарани няколко дни на този режим, следва процесът на т.нар. детоксикация на организма. Целта е да изхвърлим всички неразградени вещества, които все още циркулират в кръвта ни. В този случай трябва да заложим на плодовете и зеленчуците. Те стимулират работата на сърцето и пречистват стомашно-чревния тракт.
Физическата активност трябва задължително да съпътстват процеса на детоксикация, категорична е диетоложката. Чистият кислород от разходка на открито или една 15-минутна аеробна гимнастига спомага за по-доброто състояние на тялото.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.