1 на всеки 7 души по света е жертва на недохранване
Количествата храна, консумирани в цял свят, могат да бъдат разумно редуцирани, ако държавите започнат целенасочена политика на устойчивото земеделие, намаляване на загубата на храна и ограничаване на прекомерната консумация. Това се казва в новия доклад на Организацията на обединените нации по храните и земеделието (ФАО), цитиран от "Ройтерс".
Устойчивото развитие е невъзможно без изкореняване на глада в света, където над 900 милиона души не получават достатъчно храна, казва генералния директор на ФАО Хосе Грациано да Силва. "Не можем да постигнем устойчиво развитие, докато тази ситуация продължава, докато почти един от всеки седем мъже, жени и деца са жертви на недохранване", каза той.
Ако се запазят съществуващите модели на потребление, светът ще трябва да повиши производството на храна с 60% до 2050 г., спрямо нивата от от 2005-2007 г., за да се изхрани населението, което се очаква да нарасне до 9 млрд. души дотогава. Въпреки това е възможно да се изхрани населението с по-малък ръст в хранително-вкусовата промишленост, като се съсредоточим върху устойчивото развитие, се казва в доклада. От своя страна производството, селското стопанство и хранително-вкусовата промишлиност трябва да намалят тяхното отрицателно въздействие върху околната среда.
От гледна точка на потреблението хората трябва да намалят хранителните загуби, които възлизат на 1.3 млрд. тона годишно, приблизително с една трета от световното производство на храни за консумация от човека.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.