Изчислиха кое месо изразходва най-много природни ресурси
Говеждото и телешкото излизат на околната среда в пъти по-скъпо от всички останали видове месо, установиха американски учени.
Изследователите първо сравнили колко природни ресурси се изразходват в разчета на една калория говеждо, пилешко, свинско, яйца и мляко, консумирани от американците. Изводите са представени в последния брой на сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.
Изследователският екип ползвал данните за периода 2000-2010 година от три ресорни министерства в страната – на селското стопанство, енергетиката и екологията. Целта била да се сравнят и изчислят в обективни показатели щетите за околната среда от основните съставки на обичайния порцион на американците. По тази причина в изследването не била включена риба, тъй като тя осигурява само 2% от дневните калории на хранителния режим на американците.
Оказало се, че млечните продукти, птичето месо (вкл. пилешко, патешко, пуешко), яйцата и свинското изискват приблизително еднакви обеми земеделски и водни ресурси, както и азотни торове. При производството им също така се отделя еднакво количество парникови газове.
Но говеждото се оказало много "по-разхищаващо": за производството му са нужни 28 пъти повече земя, 11 пъти повече вода, а отделяните парникови газове са пет пъти повече в сравнение с останалите видове месо.
Най-щадяща за природата се оказала храната от растителен произход. За отглеждането на картофи, ориз, зърно са необходими от два до шест пъти по-малко ресурси, отколкото за какъвто и да е вид месо.
Авторите призовават изводите им да бъдат масово разпространени и да започнат да се съобщават на етикетите на продуктите, за да могат хората да правят своя избор като отчитат и еко последствията.
Ключови думи
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА
|
|
Коментари
Няма въведени кометари.