Специални издания СПЕЦИАЛНО ИЗДАНИЕ /// Жената е 2024
Списание МЕНИДЖЪР Ви предлага 4 безплатни статии от броя — 1 / 4
Бъдещето на хляба
Вярваме, че ферментацията е един от най-обещаващите пътища към изхранването на 10 млрд. души по сигурен, здравословен и устойчив начин, посочва Венета Писарска, генерален мениджър на Lesaffre България
Бъдещето на хляба
Вярваме, че ферментацията е един от най-обещаващите пътища към изхранването на 10 млрд. души по сигурен, здравословен и устойчив начин, посочва Венета Писарска, генерален мениджър на Lesaffre България
Списание МЕНИДЖЪР ви предлага 4 безплатни статии
Остават ви още
3
статии за безплатно четене.
Влезте в акаунта си, за да можете да четете всички статии на списание МЕНИДЖЪР онлайн.
Ако нямате регистриран акаунт може да си направите на ZinZin.bg
Или продължете към безплатното съдържание на Мениджър News
През 2024 г. отбелязвате 50 години от създаването на първия пекарски център в рамките на Lesaffre. Кои са най-големите постижения и най-ценните уроци, научени през този дълъг път?
Създаването на пекарските центрове в Lesaffre е едно от нещата, които обуславят международния успех на компанията. Те са много важни за хлебопекарската индустрия, защото това са места за изследване и иновации, за срещи и работа с клиенти, по време на които се създават нови или се подобряват съществуващи продукти и процеси. В тези демоцентрове анализираме и оптимизираме разходите в хлебопроизводствената индустрия с цел постигане на конкурентно предимство на пазара. Бейкинг центровете са също така място за обучение, за въображение и творчество, за... тиймбилдинг.
Как продуктите на Lesaffre допринасят за здравословния начин на живот? Какви са техните ползи за крайния потребител?
Lesaffre произвежда и доставя продукти, които са сертифицирани и отговарят на всички европейски стандарти за качество, в над 160 страни в целия свят. Ние осигуряваме пълна проследяемост на съставките, които използваме в производството, и имаме установена система, която позволява мониторинг в реално време. Предлагаме продукти за хлебопроизводството, които в основата си задействат или ускоряват процесите на ферментация – сами по себе си те са полезни за всяко живо същество. Специално в хлебопроизводството, колкото е по-дълъг ферментационният процес, толкова по-богати вкусове могат да се развият и крайният продукт става по-вкусен и по-здравословен. Затова ръчният хляб с дълга ферментация е много по-вкусен от индустриалния.
Развивате ли програми или инициативи, които да популяризират подобен тип продукти? Променя ли се потребителското търсене през годините и в каква насока?
Разбира се. През последните 10 години нашето портфолио е обогатено с много и разнообразни ферментационни продукти (различни видове мая, квас и закваски, стартерни култури и т.н.). Наблюдаваме увеличено търсене на квас, но все още се сблъскваме с голяма доза консерватизъм от страна на производителите за обогатяване и разнообразяване на крайните продукти. Има и неразбиране на пазарните нужди, тъй като у нас няма практика хлебопроизводителите да правят сензорен анализ и/или маркетингови проучвания, които отчитат промяната на вкуса и нагласите на потребителите. Сблъскваме се и с дезинформация – недоказани данни относно определени продукти и съставки, които объркват крайния потребител.
Ферментацията е древен метод за приготвяне на храни. Намират ли технологиите и иновациите своята роля в процеса днес?
Да, определено. Lesaffre е прекрасен пример за успешна комбинация на древни методи и иновационни технологии. При нас R&D дейността е водеща във всички сфери както при разработването на нови продукти, така и в тестването на нови процеси и технологии за производство.
Как виждате ролята на ферментацията в устойчивото изхранване на нарастващото световно население?
От хилядолетия ферментацията е била използвана по целия свят: да преработва отпадъци, да съхранява храната, да ѝ придава вкус… От 170 години ние от Lesaffre прилагаме нашия опит и с отдаденост работим в тази невероятна област. Ние вярваме, че ферментацията е един от най-обещаващите пътища към изхранването на 10 милиарда души по сигурен, здравословен и устойчив начин.
Какъв е потенциалът на процеса да помогне за преодоляване на проблема с хранителните отпадъци, ефективното използване на суровините?
В наши дни микроорганизмите и микроелементите създават ново поле за развитие, за изследване ново разширяване на границите. Ферментационните процеси са едни от водещите в тази насока и Lesaffre неслучайно диверсифицира бизнес портфолиото си в световен мащаб в различни сфери.
Използвате ли суровини от местни производители?
Във всички страни, в които имаме производство, Lesaffre винаги се стреми да използва най-напред суровини от местни производители, които отговарят на нашите стандарти за качество. За нас е много важно да се адаптираме към контекста в дадена страна или регион, тъй като хлябът не е унифициран продукт, а има своите локални специфики
Кои са останалите начини, по които Lesaffre оказва влияние на местните общности?
Lesaffre инициира и участва в множество образователни проекти в различни страни, в други организираме благотворителни акции. Например в България организираме съвместно с Френската камара инициативата „Супа от сърце“. Тя има за цел да дарява топла храна на хора в нужда в най-студените дни в годината. Тази година стартирахме и Бейкинг Център Академия за професионалисти с цел да интегрира хората, които принудително напускат домовете си заради война или природни бедствия и желаят да се установят у нас, да намерят работа и да са полезни на обществото.
Венета Писарска е генерален мениджър на Lesaffre България. От 2002 г. тя работи за Lesaffre International, първо в централата във Франция, после за регионалната дирекция за Централна и Източна Европа. Завръща се в България, за да поеме управлението на българския клон. Завършила е УНСС и е специализирала в EDHEC, един от водещите бизнес университети във Франция. Има опит в международната търговия и транспорт в Нова Зеландия и Белгия.
Lesaffre България е част от Lesaffre Group – международен експерт в областта на ферментационните процеси. Екипът на Lesaffre България е ангажиран с вноса и дистрибуцията на продуктите на Lesaffre Group в страната. Основният бизнес на местния филиал е насочен към професионалистите. Компанията работи с почти всички хлебозаводи в страната, като предлага също и продукти и за крайните потребители. Всеки, който меси и пече вкъщи, познава селекцията от прясна и суха мая за употреба в домашни условия. Сред любимите марки на потребителите са „Виво“, „Юва“ и „Саф-инстант“.
|
Ключови думи
Lesaffre България
ферментация
бейкинг центрове
мая
хляб