2014 г. започва с дефлация

2014 г. започва с дефлация

2014 г. започва с дефлация

Дефлационен капан заплашва редица страни по света, включително и България. През по-голямата част от миналата година бяхме свидетели на спад на потребителските цени у нас. Това разбираемо доведе до дефлация за цялата 2013 г. в размер на 1,6%. Новата година започва отново с дефлация. През януари потребителските цени у нас са намалели с 0,2% спрямо края на 2013 г. Годишната инфлация за януари 2014 г. спрямо януари 2013 г. е минус 2,2% Средногодишната инфлация за периода февруари 2013 - януари 2014 г. спрямо периода февруари 2012 - януари 2013 г. е 0,3%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

За обикновените граждани е добра новина да падат цените на стоките и услугите, но това като цяло е лошо за икономиката. Дефлацията говори за свиване на търсенето, тъй като потребителите отлагат покупките в очакване на ново поевтиняване, което кара компаниите да задържат увеличението на цените, вследствие на което се смаляват печалбите и инвестициите. Това води до намаляване на доходите и заетостта като цяло.

Понижаването на потребителските цени е пагубно за икономиките, излизащи от рецесия, понеже повишава реалната стойност на дълговете. Това предупреди неотдавна Кристин Лагард, директор на Международния валутен фонд (МВФ). „При ниво на инфлация по-ниско от целевите показатели при много централни банки ние виждаме растящ риск от дефлация, която може да окаже негативно въздействие върху възстановяването на световната икономика. Дефлацията е опасна, понеже може да доведе до намаляване на печалбите на предприятията, намаление на инвестициите и производството и да окаже негативно въздействие на БВП”, коментира Лагард.

Световната банка предупреждава в последния си доклад, че изходящите капиталови потоци от развиващите се страни, в резултат на оттеглянето на паричните стимули от Федералния резерв в САЩ, могат да доведат до низходяща крива в международната финансова система.

„Ако пазарните реакции са прибързани, развиващите се страни могат да се сблъскат със спад на инвестициите от 80% до месеци“, се посочваше в доклада.

Една след друга развиващите се икономики попадат под заплахата от отлива на капитали. Колкото по-дълго продължава това, толкова по-високи ще са рисковете, тъй като инвеститорите ще започнат да се питат коя ще е следващата страна, която ще падне жертва, и да реагират превантивно. Така процесът може да се превърне в глобален дефлационен шок. Централните банки на редица страни взеха спешни мерки, за да спрат изтичането на капитали, увеличавайки лихвените проценти многократно.

У нас за месец най-силно са намалели цените на:

  • облекло и обувки - с 3,2%;
  • здравеопазване - с 1,9%;
  • жилища (наеми, текущ ремонт и поддържане), вода, електроенергия, газ и други горива - с 1,2%;
  • транспорт - с 0,5%;
  • разнообразни стоки и услуги - с 0,1%;
  • жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане на дома - с 0,1%.

През януари в сравнение с предходния месец са се увеличили цените на:

  • хранителни продукти и безалкохолни напитки - с 0,9%;
  • ресторанти и хотели - с 0,4%;
  • алкохолни напитки и тютюневи изделия - с 0,2%;

Без промяна са останали цените на:

  • съобщения;
  • развлечения и култура;
  • образование.

През януари са намалели цените на следните хранителни продукти: слънчогледово олио - с 3,7%, захар - с 2,3%, цитрусови и южни плодове - с 1,9%, кафе - с 1,8%, леща – с1,5%, яйца – с 1,3%, маргарин – с 1,2%, малотрайни колбаси – с 1,1%, Пресни млека – с 0,9%, кисели млека – с 0,8% и други.

През месеца са се увеличили цените на: домати - с 18,9%, краставици - с 11,6%, ябълки - с 3,4%, зрял боб - с 2,7%, свинско месо - с 1,2%, мляно месо (кайма) - с 1%, сирене бяло саламурено - с 0,8%, месо от едър рогат добитък - с 0,6%, брашно – с 0,5%,високоалкохолни спиртни напитки - с 0,5%,хляб - с 0,4%, вина - с 0,3% и други.

През януари в групите на нехранителните стоки и услугите е регистрирано намаление при: облекло и обувки - съответно с 2,4 и 4,6%, телевизионни приемници - с 3,1%, електроенергия - с 2,8%, продукти за лична хигиена - с 0,6%и други.

Увеличили са се цените на: козметични продукти - с 1%, газообразни горива за битови нужди - с 0,4%, отоплителни уреди; препарати за почистване на съдове - с 0,4%, готварски печки - с 0,3% и други

През януари 2014 г. е регистрирано намаление на цените на лекарствата и другите фармацевтични продукти - с 0,2%, и на извънболничните медицински услуги - с 12,6%.

Според европейската методология (хармонизиран индекс на потребителските цени) през януари 2014 г. спрямо декември 2013 г. цените са намалели с 0,2%. Годишната инфлация за януари 2014 г. спрямо януари 2013 г. е минус 1,3%.

Средногодишната инфлация за периода февруари 2013 - януари 2014 г. спрямо периода февруари 2012 - януари 2013 г. е 0,1%.

Цените в малка потребителска кошница (100-те социалнополезни и жизненонеобходими стоки и услуги, необходими на най-бедните 20% от домакинствата) остават без промяна през януари спряно предходния месец.

Цените в малката кошница за един месец са се променили по следния начин:

  • хранителни продукти - увеличение с 1%;
  • нехранителни стоки - намаление с 0,6%;
  • услуги - намаление с 1,9%.
Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ