2023 г. e най-лошата година за американския долар след пандемията от коронавирус

 2023 г. e най-лошата година за американския  долар след пандемията от коронавирус

2023 г. e най-лошата година за американския долар след пандемията от коронавирус


2023 г. ще бъде най-лошата година за американския долар от началото на пандемията от коронавирус през 2020 г., съобщава Bloomberg. През изминалата година индексът на американската валута, изчисляван от агенцията, падна с почти 3%, което беше най-резкият спад за последните три години.

Темпът на спад на доларовия индекс се ускори най-значително през четвъртото тримесечие на 2023 г. на фона на прогнозите, че Федералната резервна система на САЩ (FRS) ще облекчи политиката си през 2024 г. поради забавяне на темпа на растеж на американската икономика. Bloomberg пояснява, че гълъбовата политика на Федeралният резерв намалява привлекателността на долара, тъй като централните банки по света могат да поддържат лихвите си високи за по-дълго време.

„Пазарите са подготвени за сценарий на Златокоска(Goldilocks), при който Фед намалява лихвите точно толкова, колкото да стимулира икономиката, без да увеличава инфлационния натиск. Това определя динамиката на долара“, казва експертът по фиксиран доход и валутен курс на SEB AB Аманда Сундстрьом.

Периодът на Златокоска е, когато икономическият растеж нито се ускорява, нито забавя твърде много и когато инфлацията, лихвените проценти и нивата на безработица са ниски. В същото време БВП на страната и стойността на активите растат стабилно.

На 13 декември Федералният резерв на САЩ се въздържа от повишаване на лихвите за трети пореден път и ги запази на 5,25–5,5%. На този фон индексът Dow Jones се повиши с 1,4%, достигайки рекордната стойност от 37 090 пункта. Участниците на пазара смятат, че Федералният резерв няма да повиши лихвите на следващите заседания. Според тях намаляването на ставката ще започне не по-рано от пролетта-лятото на 2024 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ