Bugatti пуска специална серия в чест на брата на създателя на марката

 Bugatti пуска специална серия в чест на брата на създателя на марката

Bugatti пуска специална серия в чест на брата на създателя на марката

Специална версия на супер модела си Veyron - Veyron Grand Sport Vitesse показа на автосалона в Женева компанията Bugatti. Серията е лимитирана и е в чест на Рембранд Бугати, брат на основателя на френската суперлуксозна марка автомобили Еторе Бугати. Veyron Grand Sport Vitesse е четвъртата от шест спецверсии, замислени и построени в чест  на личности, изиграли значима роля в развитието на автомобилния бранд в над 100-годишната му история

Рембранд Бугати е бил известен скулптор от началото на XX век, известнен най-вече с бронзовите си пластики и скулптури на животни.  Негово произведение е фигурката на танцуващия слон, присъстваща като отличителен декоративен елемент в модела Bugatti Type 41, смятан за върха на автомобилната инженерна мисъл през 20-те години на миналия век.

Много от творбите на Рембранд Бугати могат да се видят днес в известни парижки паркове и градини, както и в зоопарка в Антверпен.  По време на окупацията на белгийския град през Първата световна война, персоналът на зоопарка бил принуден да умъртви повечето животни в него. Рембранд изпаднал в дълбока депресия, тъй като много от питомците на зоопарка му служели като живи модели. През 1916 г. 31-годишният скулптор се самоубил.

Създаденият в чест на Рембранд  „Вейрон” е в бронзово-кафяв цвят в памет на любимия материал на скулптора. Отличителна черта на тази версия е  покритата с платинена боя "подкова" на решетката на радиатора, както и логотипът на марката отзад.

Салонът е решен в приглушено-конячни тонове, а между седалките и на вратите има панели със знаменитото „танцуващо слонче”.

Спецверсията е оборудвана с осемцилиндров двигател W16, 1200 конски сили, с четири турбини. Първите сто километра в час този автомобил вдига за 2,6 секунди, 200 км/ч – за 7,1 секунди, а 300 км/ч. - за 16 секунди. От серията ще бъдат пуснати на пазара само три такива автомобила, всеки на цена от по 3 млн. долара.

По-рано френската марка пусна специална версия „Вейрон”, посветена на френския автомобилен състезател Жан Пиер Уилям, а също и модел в чест на Жан Бугати – един от мениджърите, дизайнерите и изпитателите на марката. Третата поред специална версия е посветена на близкия приятел и двукратен победител в сицилианското рали „Тарга-Флорио” Мео Константини.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ