ПИБ погаси получения държавен заем

ПИБ погаси получения държавен заем

ПИБ погаси получения държавен заем

Първа инвестиционна банка (ПИБ) е погасила получената през юни 2014 г. държавна подкрепа от 1,2 млрд. лв. според графика, одобрен и от Европейската комисия.

Държавата отпусна ликвидна подкрепа на „Първа инвестиционна банка" АД под формата на депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Еврокомисията. Поради ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг съгласно Закона за държавния бюджет за 2014 г., този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтече на 28 ноември 2014 г.. За целта Министерство на финансите нотифицира пред Европейската комисия и получи положително решение по мярка за нова държавна помощ „План за преструктуриране  на „Първа инвестиционна банка"АД, със срок за възстановяване на държавната помощ до 28 май 2016 г.

Банката получи финансовата помощ след кризата с КТБ, когато се наложи да изплати спешно на клиентите си 800 млн. лв. заради слухове, че и тя ще последва съдбата на банката на Цветан Василев.

Същевременно стана ясно международната рейтингова агенция Fitch е потвърдила кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка със стабилна перспектива. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ