Прокуратурата разследва квесторите на КТБ

Прокуратурата разследва квесторите на КТБ

Прокуратурата започна разследване за безстопанственост срещу квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, съобщиха от държавното обвинение.

Досъдебното производство срещу тях е за това, че в периода ноември 2014 г. до 26.03.2015г., в качеството им на длъжностни лица – квестори, умишлено не са положили достатъчни грижи във връзка с възложената им работа – запазване на повереното им имущество на банка "КТБ" АД. От това са последвали значителни щети за банката. Престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, смята прокуратурата. 

Разследването ще се проведе от следовател от Следствен отдел на Софийска градска прокуратура. Разпоредено е да се установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и изплатените суми по тях, в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност. Ще се разпитат като свидетели депозантите, получили средства от привилегированите депозити и всички длъжностни лица, имащи отношение към този процес. По досъдебното производство ще се изиска цялостната документация, отнасяща се до освобождаването на средства по договорите и самите договори. 

Възложено е назначаване на съдебно-финансова експертиза. 

На правителственото заседание миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че службите са му доложили за над 1000 вложители, които променили договорите си, за да получат гарантираните 100 хил. евро от Фонда, припомня bTV. Премиерът каза още, че в последния си работен ден квесторите са изнесли огромно количество имущество от банката.

Двамата квестори отговориха, че са действали по указания на БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, които са спазвали точно. Според тях обвиненията, дошли от Борисов, са "необосновани". Двамата настояха да бъде извършена експертна оценка, за да се докаже, че действията им са били в рамките на законовите разпоредби.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ