БДЖ ще фалира, ако не започнат реформите

БДЖ ще фалира, ако не започнат реформите

БДЖ ще фалира, ако не започнат реформите

Ако реформите в БДЖ влязат в сила, дружеството ще успее да избегне фалит и ще започне разплащане с доставчиците, каза пред БНТ председателят на Съвета на директорите на „БДЖ-Холдинг" Владимир Владимиров. Той добави, че след предвидените реформи по-лесно може да се вземе заем от Световната банка.

Активите на БДЖ са запорирани вече повече от месец, а сметките от няколко месеца.

Такъв запор не се случва за първи път, отбеляза Владимиров, но винаги се е стигало до споразумение с фирмите-доставчици, така че задълженията да бъдат уредени и сметките да се освободят. Ако подобни запори започнат да растат лавинообразно, и двете дружества – „Пътнически превози" и „Товарни превози", ще фалират.

„За това се опитваме да ускорим в реформата в БДЖ и предложихме 5 мерки, които ще освободят голямо количество паричен ресурс, който ще отиде за погасяване на задължения банки, фирми-доставчици, така че да успеем да балансираме известно време, докато извадим дружеството от кризата”, обясни Владимиров.

Петте мерки, които предлага ръководството на БДЖ са: спиране на 150 влака, освобождаване на 2000 души персонал, увеличаване на цените на билетите, приватизация на „Товарни превози” и продажба на всички неоперативни активи.

Синдикатите мигновено реагираха на обявените мерки и заявиха, че започват ефективна национална стачка от 24 ноември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ