Бизнесът със загуби от милиони заради студа

Бизнесът със загуби от милиони заради студа

Бизнесът със загуби от милиони заради студа

Тежките зимни условия и минусовите температури в последните дни станаха повод за загуби от милиони левове за бизнеса. Най-засегнати са строителният бранш и търговията, съобщи bTV. Значително са нараснали разходите за енергия и отопление на повечето фирми.

Същевременно потреблението на всякакви продукти у нас е намалено. Този спад оказва влияние върху производителите, търговците и доставчиците.

В последните седмици в хода на грипната епидемия много от служителите и работниците са се разболели. Така, работната сила намалява. Първият ден от болничните на хората се заплаща от фирмите.

Специалисти коментират, че загубите на търговците ще се компенсират, когато стане по-топло и хората отново започнат да пазаруват активно. Последствията са по-сериозни за предприятията в индустрията, които ще плащат неустойки, заради забавени и изпуснати срокове.

Същевременно в зимните условия има и компании, които печелят повече. Те са най-вече от енергийния сектор – топлоцентралите и отоплителните компании – и от фармацевтичния сектор. Това се отнася за бизнеса в цяла Европа. Наблюдатели добавят, че в последните 2 седмици продажбите на супи на Стария континент са се покачили с 20%, например. Два пъти се е увеличило търсенето на ботуши и зимни дрехи. Миньорите пък са натоварени с четири пъти повече работа при зачестяване на катастрофите и ремонтите на автомобили.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ