Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо

Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо

Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо

Българската икономика има потенциал да се развива по-бързо, отколкото бяха първоначалните очаквания. Растеж над 4% е висока цел, но това, което зависи от държавата ще бъде направено, за да бъде постигнат той. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев

Той уточни, че стремежът е да се гарантира по-добра бизнес среда, както и да се инжектират достатъчно пари на пазара.

Относно цената на тока, Дончев посочи, че тя не би трябвало да расте до въвеждането на напълно либерализирания пазар. Той все пак уточни че това зависи от КЕВР, но посочи, че „интересният въпрос е какво ще се случи след либерализацията. По отношение на реалния потребител няма опасност либерализацията да се случи в отоплителния сезон и това не е случайно”.

„Практиката показва и опитът на други държави, че след въвеждането на свободния пазар обикновено има едни флуктуации на цените докато пазарът се намести. Надявам се това да трае кратко. Икономическата логика показва, че когато има свободен, либерален пазар от това винаги печели потребителят. Първо, той може да избира и второ, цената винаги е по-добра”, коментира Дончев.

По отношение цените на горивата, вицепремиерът каза, че в момента те са под два лева, но е трудно да се пророкува дали ще се запазят такива до края на 2016 г, тъй като основният ценообразуващ фактор е цената на петрола. „Тази цена зависи освен от икономическите процеси, така също и от политическите процеси в Близкия Изток. Другият фактор, който не бива да се пропуска е доколко конкурентен е пазарът на горива в България”, допълни Дончев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ