Българското вино – все по-разпознаваемо по света

Българското вино – все по-разпознаваемо по света

Позициите на родното вино на европейския пазар се засилват. Сред държавите, които увеличават консумацията на българско вино, са Англия, Дания и Холандия. Извън Европа се наблюдава ръст в САЩ. Това каза в интервю за Дарик радио секретарят на Асоциацията на българските винопроизводители Росица Касабова.

По думите й интересът от чужденците към нашенските сортове мавруд, рубин и памид се увеличава.

Касабова посочи, че държавата трябва още по-строго да затегне мерките срещу сивия сектор във винопроизводството. „Нека има домашно вино, но то да бъде само за лична консумация”, заяви Росица Касабова.

„В противен случай сертифицираните производители на вино нямат никакъв шанс да се конкурират на пазара и много често им се налага да подбиват цените на собствената си продукция, за да си възвърнат поне част от вложената инвестиция”, допълни Касабова.

„Трудно може да се намери качествено българско вино на цена под 6-7 лв. бутилката. В цената му, освен стойността на самата течност, са включени разходи за самата бутилка, етикет, тапа (капачка), процедура на съхранение и бутилиране, данъци, заплати и осигуровки. Има вина от новия свят, чиито цени са от 5 до 7 лв. и качеството на съдържанието е добро”, обясни тя.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ