Всички боравим с материя, 3D принтерите я създават

Всички боравим с материя, 3D принтерите я създават

Всички боравим с материя, 3D принтерите я създават

Интервю с Боян Пехливанов, собственик на B2N 

- Господин Пехливанов, какво е мястото на B2N на българския пазар за 3D принтери?

- Точно по средата. Едно от значенията на B2N е between, което показва позицията ни на фирма, която умело си партнира с другите в бранша и същевременно е извор на свежи активности и нововъведения. Не сме първите, но направихме първия шоурум за принтери в България, преди месец открихме и втория в Пловдив, направихме първата изложба за 3D принтиран дизайн (заедно с One Design Week), направихме първия конкурс за 3D принтирано осветително тяло (заедно със SmartFabLab). Списъкът може да продължи, но най-важното е, че сме стъпили здраво на балканската 3D принт сцена. Имаме една от най-добрите бази и сме единствените, които предлагат пълния кръг от 3D услуги и технологии (3D моделиране, сканиране, оптимизиране, принтиране, дообработка, обучения, консултиране, доставки, сервиз и т.н.). Развиваме се много динамично.

- Какви видове и марки 3D принтери предлагате и какви са тенденциите в продажбите?

- Направихме сериозни проучвания и посещения на фабрики навън и събития в бранша. Избрахме да си партнираме с иновативни фирми. За пример са скенерите Artec, които

миналата година назначиха 50 нови инженери за развитие на новите им продукти. Ultimaker пък станаха най-добрите десктоп принтери, и то изключително само заради уникалния си продукт, без никаква външни инвестиции. Преди 5 години съставът им е от трима души, основателите, а сега са 200. Имат канали по цял свят, а ние имаме щастието да сме техни търговски представители за 11 държави. Предлагаме и машини на MarkForged, чиято патентована технология осигурява до 10 пъти по-здрави модели, както и възможността да се принтира с карбон, кевлар и фибростъкло. Датчаните от Blueprinter пък патентоват синтероваща технология, която дава уникално ново решение в сложните геометрии, както и здрави и икономични модели.

- Какви са вашите клиенти и какво търсят от вас?

- При нас идват хора от всевъзможни браншове, индустрии и професии. 3D принтирането е приложимо във всички сфери, които можем да си представим. Защото всички боравим с материя, а 3D принтирането я създава по един по-ефикасен и оптимизиран начин. Природата прави нещата пласт по пласт, отвътре навън. Такава е структурата на земята и на нас самите. Формата следва функцията, без излишен материал, с оптимизиран състав. Оттам най-вече идва и B2N (bond to nature, или в постоянна връзка с най-големия творец). Вземете слуховите апарати например - има ли две еднакви уши? Няма. Затова и най-добрият начин е да се произведат персонално за всеки, който има нужда от тях. Хората имат нужда от продукти с уникална стойност. И все повече ще ги искат. Как може обувка, която се прави в милиони копия, да е удобна на всички? Няма как. Така е било и в миналото, местният обущар е взимал мярка на клиента си. Така че, както всичко друго, историята се завърта. Основно обслужваме инженери, дизайнери и иноватори от всички сфери.

 

За повече информация: www.b2n.bg

Офисът в София отговаря на тел. 0886 008 008,

а в Пловдив - 0896 950 930.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ