Геополитически рискове спряха борсовия възход

Геополитически рискове спряха борсовия възход

Геополитически рискове спряха борсовия възход

Щатският фондов пазар отчете спад през миналата седмица след поредицата от ръстове напоследък, която доведе до поставянето на рекорди на индексите.

Спадът не беше съществен и изтри само поскъпването за две сесии от предишния период, но пък инвеститорите го изтълкуваха като причина за предпазливост и дори сигнал за предстояща корекция. Слабото представяне се дължеше на транспортните компании и особено на авиокомпаниите, чиито акции паднаха при покачването на цената на петрола след събитията в Ирак. Опасността от намаление на доставките веднага доведе до скок на петрола и до опасения, че печалбите в транспорта ще се сринат. Засегнати бяха и книжата на индустриалните компании, които произвеждат самолети и транспортно оборудване.

Европейските пазари също бяха под влияние на кризата в Ирак. Британските акции се представяха най-слабо, а причина се оказа изявлението, че Английската централна банка върви към по-скорошно повишаване на лихвите спрямо очакванията. Въпреки някои позитивни икономически новини, инвеститорите бяха предпазливи в очакване на доклада на Световната банка, в който бяха ревизирани прогнозите за глобален растеж. Икономическите фактори обаче са на заден план спрямо опасността от скъп петрол и намесата на САЩ в Ирак. Заявлението, че щатски военни този път няма да участват, подейства успокояващо на пазара, до колкото беше възможно в петък да спре поредицата от загуби. Една от малкото фирми с позитивно представяне стана Intel. Производителят на чипове повиши прогнозите си за печалбата през второто тримесечие и успя да поскъпне с 6% през миналата седмица на фона на общия спад.

Такива компании ще останат малцинство и конфликтът ще продължи да притеснява борсовите играчи. Още повече, че няма де-ескалация на войната в Украйна, нито пък беше постигнато споразумение за газа, който Русия доставя на страната.

Цветослав Цачев, Елана

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ