Горивата поскъпват в сезона на пътуванията

Горивата поскъпват в сезона на пътуванията

В средата на лятото, когато българинът пътува най-интензивно, цените на горивата потеглят нагоре. Само за няколко седмици стойността на най-масовия бензин А-95 и на дизела скочи с няколко стотинки. Засега поскъпването е минимално, така че най-вероятно няма да бъде сериозно усетено, съобщава Нова телевизия.

След уикенд на морето Валентин пристига на столичната автогара. Пресметнал, че когато пътува сам, е по-добре да се върне от Бургас с автобус. Билетът му струва малко над 20 лева. Не толкова евтино обаче излиза на превозвачите. Всяка стотинка отгоре върху цената на дизела прави загубите им по-големи, уточнява телевизията.

Янко Колев пресмята, че с парите, с които е пълнил резервоара до морето преди години, сега може да зареди малко над половината. „При 400 лева ако трябва да се напълни резервоара с 2 лева и 2,50 е различно - има разходи за заплати, амортизация, такси”, казва той.

В момента 400 км, колкото е пътят от София до Бургас, с кола излиза средно между 60 и 100 лева, в зависимост от разхода. Сега дизел можем да се зареди за 2,60 литъра, а А-95 - за 2,55 лв. - с няколко стотинки повече от преди месец. Въпреки сезонният скок при горивата – това лято зареждаме по-евтино от миналото. Най-евтино ще ни излезе, ако караме на газ.

„Все пак когато потреблението се увеличава е нормално да има леко поскъпване с 1-2 стотинки. Според нас вече се случва, така че не очакваме някакви сериозни промени при цените в момента”, коментира Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Експертите прогнозират, че дори ситуацията в Ирак да се усложни, горивата няма да скочат повече от 5-6 стотинки на литър. Въпреки по-високите цени на горивата превозвачите обещават, че няма да вдигат цените на билетите за пътуването ни с автобус. Най-евтино все пак остава да се придвижваме с влака. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ