Еврозоната обмисля да разреши на Гърция частичен дългов дефолт

Еврозоната обмисля да разреши на Гърция частичен дългов дефолт

Финансовите министри на еврозоната не изключват възможността да допуснат  селектиран дългов дефолт в Гърция в рамките на нов спасителен план за страната. Това съобщи холандският министър Ян Кийс де Ягер, предаде „Франс прес“.

„Тази възможност вече не се изключва, очевидно”, каза Де Ягер ден след като министрите от еврозоната разпространиха изявление, което обещава да гарантират стабилността на единната валута.

Министрите от еврозоната се борят да договорят нов спасителен план за Гърция, който да включва частния сектор. Те са разединени по въпроса дали да допуснат възможността да се разреши частично неизплащане на задълженията. Ян Кийс де Ягер заяви, че държавните представители са успели да преодолеят проблема с противоречието, заради решението да участва частния сектор и избягването на селективния дефолт.

Междувременно стана ясно, че Гърция се подготвя да продаде серия краткосрочни облигации.

Гръцката агенция за контрол на дълга ще пусне за продажба шестмесечни облигации на стойност 1,25 млрд. евро. Това е горната граница за излагането на Атина на пазарите, заради икономическите проблеми на страната, които поддържат лихвите на дългосрочните облигации много високи.

Разпродажбата идва на фона на нови опасения в Европа, които качиха цените на кредитирането за Италия и Испания и предизвикаха срив на еврото на международните пазари.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ