Европа се усъмни в действията на Испания за справяне с кризата

Европа се усъмни в действията на Испания за справяне с кризата

Европейските чиновници се съмняват, че Испания ще успее да постигне целта си за намалява на дефицита. Според Европейската комисия планът за намаляване на дефицита до 4,5% от БВП през 2013 г. е базиран на твърде оптимистични прогнози за икономически ръст, пише „Ди Велт“.

Опасенията на Комисията са били изразени от еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен по време на срещата му с испанския министър на икономиката Луис де Гиндос, която се проведе в Мадрид на 1 октомври.

Съгласно испанския проектобюджет за 2013 година икономиката на страната ще се свие с 0,5% през следващата година. Според анализатори обаче свиването ще бъде от поне 1,3%.

През миналата седмица кабинетът на Испания одобри държавния бюджет за 2013 г., който включва нови мерки за икономии в размер на около 20 милиарда евро.

Съгласно плановете на правителството единствено ще се увеличат разходите за пенсии, за училищата и за погасяване на лихвите по плащанията на държавния дълг. През следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с 1%. За целта, правителството ще изтегли над три милиарда евро от резервния пенсионен фонд.

Парите за министерствата ще бъдат намалени с 8,9%, за да се спестят 3,883 млрд. евро, а заплатите на държавните служители ще останат замразени за трета поредна година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ