Затварят два големи завода в Търговище, стотици остават без работа

Затварят два големи завода в Търговище, стотици остават без работа

Затварят два големи завода в Търговище, стотици остават без работа

Стотици хора от Търговище ще останат без работа. Причината е закриването на два големи завода в града. Единият спира работа заради отнет лиценз, а другия заради консолидацията на производствената инфраструктура, предаде „Дарик“. Така в града с една от най-големите безработици в страната, повече от 600 души остават без работа.

„ЛВК Винпром", затвори врати заради прекратен лиценз. Разрешителното им бе отнето за установени системни нарушения, информира Ана Соларова от пресцентъра на Агенция Митници. Лицензът на винпрома е отнет на 3 юли поради системни акцизни нарушения и в момента се установяват наличните количества. След отстраняване на пропуските и всичко е наред лицензът може да бъде възстановен, обясни Соларова. Така без работа остават 300 души, повечето от които тесни специалисти във винопроизводството.

През есента друг завод емблема за Търговище също спира производството - заводът за безалкохолни напитки от марките на Кока-кола. Информацията бе потвърдена от ръководството на компанията. Оттам обясняват, че консолидират производствената си инфраструктура, за да подобрят ефективността и оптимизират разходите, като се прехвърля производствен обем от производствения си център в Търговище към този в Костинброд.

Компанията ще предложи 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места в Костинброд и други локации на компанията. Служителите, на които трудовото правоотношение ще бъде прекратено, ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона. Планът за преструктуриране на производствената инфраструктура е резултат от намаляващата покупателна способност и общия спад на пазара на безалкохолни напитки в България през последните три години.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ