Импулс за евро

Импулс за евро

Седмицата започна с натиск върху еврото, но единната валута бързо започна да се възстановява. Поведението й напомни предишната седмица, когато превес имаха очакванията, че Европейската централна банка няма да продължава с агресивните си мерки за наливане на пари във финансовата система. Импулсът за еврото този път дойде след заседанието на ЕЦБ и изявлението на президента й, че не се очакват промени в монетарната политика. Веднага след това единната валута се покачи с повече от половин цент до 1,3650 щ. долара.

Отвъд Атлантика бяха публикувани добри новини за щатската икономика. Те накараха инвеститорите да гледат по-благосклонно към рисковите активи. Може би това е причината за по-доброто представяне на еврото.  Щатската икономика продължава да расте с по-бързи темпове и вероятността да се намаляват стимулите в САЩ е много по-голяма, отколкото в Европа. Дори и изненадващият спад на безработицата до 7%, което е най-ниското й ниво за 5 години, не успя да доведе до покупки на долари.

Добри новини дойдоха и от Стария континент. Показателите за бизнесклимата в индустрията и услугите за Еврозоната бяха по-високи от прогнозите и само продажбите на дребно в региона се оказаха по-слаби. Настроенията в началото на декември са положителни и валутните спекуланти не обръщат внимание на фундаменталните предимства на щ. долар, а единствено на запазването на нулевите лихви в САЩ. Това означава, че еврото има основания да продължи с бавното си покачване спрямо долара.

Цветослав Цачев, ИП „Елана трейдинт“ АД

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ