Катар иска да подпомогне националната програма за саниране на жилища

Катар иска да подпомогне националната програма за саниране на жилища

Катар има готовност да инвестира във финансови инструменти, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете, с което при много добри за България условия да се подпомогне финансирането на Националната програма за енергийно ефективно саниране на многофамилни жилищни сгради и да се капитализира Фондът за гарантиране на влоговете. Това стана ясно по време на работната среща между българския министър на финансите Владислав Горанов и катарския му колега Али Шериф ал Емади.

На разговор между двамата, който се проведе тази сутрин в Министерството на финансите в Доха, са били обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Държавата Катар, съобщиха от пресцентъра на българското финнансово министерство.

„България може да предложи на Катар изгодни условия за инвестиции във финансови инструменти, по-конкретно такива, емитирани от Българската банка за развитие и Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Държавата ни е стабилна както политически, така и икономически, което беше оценено положително и от финансовите пазари при емисията, която направихме наскоро", подчерта министър Горанов.

От своя страна, Али Шериф Ал Емади прояви интерес към инвестиции от страна на Катар както в българската финансова система, така и в енергетиката, земеделието и инфраструктурата.

В качестото му на председател на борда на директорите на Qatar Airways, Али Шериф ал Емади постави въпроса за разширяване на дейността в България на катарския национален превозвач и изрази задоволство от досегашния опит на Qatar Airways в България. Обсъдена бе и възможността за създаване на схеми за износ на селскостопанска продукция от България за Катар.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ