Киев увещава Москва да се откаже от „Южен поток”

Киев увещава Москва да се откаже от „Южен поток”

Официален Киев продължава да преговаря с Москва да се откаже от плановете си за строителството на газопровода „Южен поток“ и вместо това да продължи да изпраща газ за Европа през украинската газопреносна система. Това съобщава ТСН като се позовава на украинския министър на енергетиката Юрий Бойко.

 „Нашето предложение беше, руските ни партньори да се откажат от проекта в частта, която не отговаря на нашите интереси - обходния маршрут през турската икономическа зона, което ще остави без работа нашите трасета“, е заявил Бойко. Ако Русия построи „Южен поток” обемът на транзитирания газ през Украйна ще падне с 50%.

На 27 юли Украйна предложи на Русия алтернатива на газопровода: модернизацията на украинските южни газопроводи, които могат да доставят през България същото количество руски газ за Европа, колкото се планира и при изграждането на „Южен поток“.

Преговорите ще бъдат продължителни, признава украинският енергиен министър. Сред вариантите на окочателно споразумение между двете страни е „паритетната размяна на активи“- например, достъпът на „Газпром“ за контрол над украинската мрежа в замяна на това Украйна да получи права за разработка на местонахождения на газ в Русия.

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ