Китай обмисля да увеличи участието си в европейските фондове за стабилност

Китай обмисля да увеличи участието си в европейските фондове за стабилност

Китай обмисля да увеличи участието си в европейските фондове за стабилност

Китай може да увеличи участието си в Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и новия Европейски механизъм за стабилност (ЕМС), който ще го унаследи, заяви китайският премиер Вън Цзябао, предават световните медии..

„Китай предвижда увеличение на участието си в ЕФФС и ЕМС, за да облекчи дълговата криза в еврозоната”, заяви лидерът на китайското правителство на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, която пристигна в Пекин, за да се увери, че китайците ще помогнат на икономическото оздравяване на Европейския съюз (ЕС).

Вън добави, че Китай разглежда начините за увеличение на участието си чрез Международния валутен фонд (МВФ). През октомври китайското правителство намекна, че ще се опита да получи технически разяснения за увеличаването на средствата за ЕФФС, след приемането на антикризисния план от ЕС.

Според непотвърдени оценки на експерти Китай ще поеме повече от 500 млрд. долара от европейския държавен дълг.

На срещата на лидерите на ЕС в края на януари бе решено Европейският стабилизационен ЕСМ да започне да функционира година по-рано от планираното и да влезе в сила от юли тази година. Спасителният фонд по механизма ще разполага с 500 млрд. евро, които при спешна необходимост ще се използват за финансова помощ на страни-членки в еврозоната.

На срещата бе приета и декларация за икономическия растеж и заетостта, в която се подчертава, че всички страни от ЕС ще положат усилия в стимулирането на създаване на нови работни места. Като приоритет бе определена заетостта сред младежите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ