Лошите кредити в Испания нараснаха до рекордни нива

Лошите кредити в Испания нараснаха до рекордни нива

Лошите кредити в Испания нараснаха до рекордни нива

Обемът на лошите кредити, изтеглени от испанските банки, е достигнал нов рекорд. През юни те са се увеличили с 11,61%, до 176,42 млрд. евро, съобщи „Франс прес”, позовавайки се на централната банка на Испания.

Данните за юни надвишават предишния рекорд от ноември 2012 г. от 11,37%. През май нивото им беше 11,2%.

Запазва се тенденцията все повече домакинства и малки компании - предимно от сектора на недвижимите имоти, да не могат да обслужват кредитите си, се посочва в съобщение на централната банка.

Испания се бори с тежка финансова криза, породена от имотния балон през 2008 г. Много икономисти са на мнение, че Испания ще се върне към растеж през втората половина на годината, въпреки че безработицата в страната продължава да е много висока.

Коефициентът на безработица е 26,6%, което продължава да бъде сред най-високите в ЕС наравно с Гърция. Именно заради липсата на работа населението на Испания през миналата година намаля за първи път от 10 години насам. През май Националният статистически институт на страната публикува данни, според които броят на хората в страната през 2013 г. е паднал с 206 хил., достигайки 47,1 милиона души. Спадът се дължи предимно на отлива на имигранти, които се прибират у дома или заминават за други страни. Сред чужденците са си тръгнали най-много хора от Еквадор и Колумбия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ