МВФ: Опрощаването на 50% от гръцкия дълг може да се окаже недостатъчно

МВФ: Опрощаването на 50% от гръцкия дълг може да се окаже недостатъчно

МВФ: Опрощаването на 50% от гръцкия дълг може да се окаже недостатъчно

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди правителството на Гърция, че опрощаването на 50% от дълга на страната може да се окаже недостатъчно за разрешаването на дълговите й проблеми, заради влошаването на перспективите за развитието на икономиката й, предаде РИА „Новости”.

Източник от МВФ е потвърдил, че служители на фонда работят по по-строга оценка на ситуацията в Гърция в рамките на преразглеждане на програмата за кредитиране на страната. „За постигане на устойчив ръст Гърция ще се нуждае от още по-голямо опрощаване на дълга или от допълнителни кредити от европейските власти”, посочва той.

Според последната прогноза на МВФ икономиката на Гърция през 2011 г. ще се свие с 5,5%, а през 2012 г. с 3%.

През октомври лидерите на еврозоната се споразумяха да отпишат 50% от гръцкия дълг или около 100 млрд. евро. Така до към 2020 г. съотношението дълг към БВП в гръцката икономика би трябвало да намалее до 120% от сегашните 160%.

На срещата бе решено още, че банките, които изпитат затруднение с  поемането на 50% загуба от гръцкия дълг, ще бъдат рекапитализирани с общо 106 млрд. евро.

Още тогава водещи икономисти предупредиха, че голямото съкращаване на дълга ще облекчи гръцкия дългов товар, но няма да реши фундаменталните проблеми на икономиката. „Ще бъде катастрофално, ако нараснат впечатленията, че една страна може да реши финансовите си проблеми, като бъде подпомогната от другите страни чрез съкращения на дълга й, вместо тя да положи усилия”, заяви през октомври директорът на Германската централна банка и член на Европейската централна банка, Йенс Вайдман.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ